Mélypont

2023.08.05. 11:38

Drasztikusan visszaesett az építkezési kedv Hevesben

A Covid alatt volt, hogy több lakás épült Hevesben, mint az idei első félévben, de a jövő nem biztató, az elmúlt öt év mélypontját jelentik az engedélyezések, bejelentések.

Tóth Balázs

A KSH legfrissebb közlése szerint visszaesett a lakásépítések száma Hevesben és országosan is. Az idei első félévben 7353 új lakás épült, 19 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Főleg a vállalkozások által épített lakások száma esett vissza (24 százalékkal), miközben a természetes személyek építkezése ennél mérsékeltebben (5,3 százalékkal) csökkent.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 48 százaléka családi házban, 45 százaléka többlakásos épületben, 4 százaléka lakóparkban található. Az átlagos alapterület 8,6 négyzetméterrel, 97 négyzetméterre nőtt.

Csak Pest megyében és Észak-Alföldön épült több lakás, Heves is a visszaeséssel érintettek közé tartozik. Az első hat hónapban 64 lakást adtak át, ami a fele a tavalyinak, de az elmúlt öt év viszonylatában nem a legrosszabb adat, 2019 és 2021 is gyengébb volt. A második negyedévben 24 lakás épült, ami a negyede a tavaly április-júniusinak. Az átlagos alapterület csökkent, 97 négyzetméter volt.

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 10 ezer 880 volt, 39 százalékkal kisebb, mint 2022 azonos időszakában. Az építkezések negyven százaléka a fővárosra koncentrálódott. A települési hierarchiában lefelé haladva egyre nagyobb a visszaesés: a fővárosban 17, a vármegyeszékhelyeken 38, a többi városban 47, a községekben 53 százalékkal kevesebb lakás építését tervezik az előző év azonos időszakához mérten.

Az építeni tervezett lakások száma – a minimális emelkedést felmutató Hajdú-Bihar vármegye kivételével – az ország minden részén csökkent. Hevesben 132 lakás kapott építési engedélyt, harmadával kevesebb mint tavaly, s ez az utóbbi öt év legrosszabb adata. A második negyedév ebből 50 darabbal részesedik, ami a tavalyi és hasonló időszakinak még a felét sem éri el. Az engedélyt kapott lakóépületek száma 89 volt, negyedével kevesebb, mint 2022 első felében. A második negyedévben ebből 46 kapott engedélyt, ez valamivel több, mint a tavalyi háromnegyede.

Az építési engedélyt kapott lakóépületek összes alapterülete 40 százalékkal 14 ezer négyzetméterre esett vissza, ebből a második negyedév 6,8 ezer négyzetméterrel részesedett, ami kevesebb, int a tavalyi azonos negyedéves adat fele.

Nem csak lakóépületből terveztek kevesebbet, hanem gazdasági és egyéb célúból is, a 32 darab kiadott engedély fél év alatt a tavalyi fele, a negyedéves 18 darab szintén feleződést jelent a 2022-es adathoz viszonyítva. A nem lakóépületek méretében ugyanakkor pozitív elmozdulás volt a második negyedévet tekintve, a 8,7 ezer négyzetméter harmadával több. Az első negyedévben ugyanakkor tavaly nagy épületeket adtak át, így az első félévben idén összes alapterület tekintetében nagy volt a zuhanás, a tavalyihoz képest negyedannyi nem lakóépület épült.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!