Beruházás

2023.08.21. 08:30

Hárommilliós fejlesztéshez is kérhető állami pénz

A pályázati rendszeren kívül az egri cégek tíz, más településeken működő vállalkozások három millió eurós fejlesztéshez is kérhetnek állami támogatást.

Tóth Balázs

Az eddigieknél alacsonyabb, 5 helyett már 3 millió eurós fejlesztés esetén is igényelhető az egyedi kormánydöntéssel (EKD) nyújtható, vissza nem térítendő készpénztámogatás. Az erről szóló rendeletmódosítás a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, hívta föl a figyelmet az Ernst & Young. A változás a tanácsadó cég szerint fellendítheti a beruházást a kevésbé fejlett településeken is. Az új szabályok értelmében, település jellegétől függően 3, 5 vagy 10 millió eurós invesztícióra van szükség az EKD pozitív elbírálásához.

Tízmillió euró a beruházási küszöb a legfejlettebb 11 megyeszékhelyen (Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Szekszárd, Kecskemét, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Eger), ötmillió euró 7 megyeszékhely és a járásközpontok közigazgatási területén (Salgótarján, Miskolc, Nyíregyháza, Békéscsaba, Pécs, Kaposvár és Szolnok), míg hárommilliós a limit az összes többi településen.

Ésik Róbert, az EY Európa, Közel-Kelet, India és Afrika (EMEIA) térség helyszínkiválasztási tanácsadásért és állami támogatásokért felelős partnere szerint további fontos változás a jogszabály módosítás szerint a létszámtartási kötelezettség rugalmasabbá tétele. A társaságok a módosítás értelmében nem veszítik el a teljes támogatási jogosultságukat mindaddig, amíg legalább 75 százalékban tartani tudják a beruházást megelőző létszámukat.

Ezen kívül a jogszabály továbbra is lehetővé teszi a támogatási szerződés módosítását a létszám-kötelezettség megfelelő teljesítése érdekében.

További könnyítés a fejlesztő vállalatok számára, hogy megváltoznak a biztosítékadás követelményei is. A jövőben az invesztálás teljes összegére már csak a minimális fenntartási időszak folyamán szükséges biztosítékot nyújtani. Amennyiben az adott vállalat ennél hosszabb fenntartási időszakot vállalt, az adható biztosíték összege a minimális öt (KKV-k esetében három) év letelte után elkezd fokozatosan csökkenni.

Nem utolsó sorban - a módosítás alapján az EKD támogatások rendszerébe bekerül az Európai Bizottság által márciusban elfogadott Ideiglenes Válság és Átállási Keretnek (TCTF) megfelelően nyújtható támogatás a zöld átállást segítő termékek gyártására. Ezáltal a zöld átállás szempontjából kiemelt stratégiai iparágak könnyebben juthatnak hozzá jelentős összegű állami támogatáshoz.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!