Nyertek

2023.08.25. 15:07

Négy dél-hevesi település 300 millió forintot kapott

Szálláshely, kiállítóhely, kerékpáros pihenő és információs pont létesül állami támogatásból.

A beruházások döntően a Tisza-tó vízvédelmére és ökológiai egyensúlyának fenntartására irányuló beruházások

Forrás: Kállai Márton/Szabad Föld

A Tisza-tó Térsége Fejlesztési Tanács állami forrást oszthatott ki térségbeli fejlesztési projektek között. Önkormányzatoktól, cégektől vártak javaslatokat, amelyek illeszkednek a Tisza-tónak a vízminőség- és vízvédelmi, ökológiai fenntarthatóságához kapcsolódó célokhoz, valamint a térség turisztikai vonzerejének és a turisztikai szolgáltatások színvonalának emeléséhez. Összesen 17 beruházást támogattak, ezek között 1,71 milliárd forintot osztottak szét. A fejlesztéseket 2024. október végéig kell megvalósítani a tanács közleménye szerint.

A nyertes projektek Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintik. A támogatásban részesítendő projektek a tanács szerint mind-mind hiánypótló beruházások, amelyek döntően a Tisza-tó vízvédelmére és ökológiai egyensúlyának fenntartására irányuló beruházások, ugyanakkor támogatásban részesültek gazdaságfejlesztést és turizmus fejlesztését szolgáló projektek. A projektek támogatási szerződéseinek aláírása folyamatban van.

Heves a Gyöngyösi úti Kollégium épület sportturizmus szálláshellyé alakítására kapott 100 millió forintot, Hevesvezekényen információs pont alakítanak ki 50 milliós támogatással, Pélyen kerékpáros pihenőt építenek 50 milliós segítséggel, Tarnaszentmiklóson pedig kiállítótér létestül 100 millió forintért.

Abádszalók a Füzes Panzió tetőfelújítására 50 millió forintot, a régi általános iskola tetőhéjazat felújítására ugyanennyit kapott. Berekfürdő egy meglévő kút felújítására, vezetékcserére 200 milliót, egy erdőrészlet turisztikai fejlesztésére 40 milliót nyert. Tiszaderzs a kikötő fejlesztéshez 250 millió forint támogatásban részesült. Az abádi kikötő fejlesztésére a HOF-FER Investor Kft. 96 milliós forráshoz jutott, a karcagi Akácliget Gyógy- és Strandfürdő Gyógy III. medencének korszerűsítésére a Nagykun Víz- és Csatornamű Kft. 254 millió forintot kapott. A KÖTIVIZIG-nek a VIII-as öblítő kotrására 46 milliót, 4 Tisza-tavi projektre pedig 124 millió forintot ítéltek meg. A L.A.C. Holding az abádszalóki gyermektábor felújítására 300 millió forint támogatást fordíthat, utóbbi a projekt 65 százalékát fedezi, a többi beruházás 100 százalékos állami finanszírozású.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!