Magyarok Kenyere

2023.10.16. 20:10

18 tonna lisztet adományoztak a gazdák Hevesben + fotók

A Karitászon keresztül a régió családjai, gyermekvédelmi intézmény és határon túli rászorulók is kapnak a gazdák felajánlásából.

Tóth Balázs

Előházi Irén (balra), Árvai Ferenc és Nyesőné Maksa Erika a rendezvényen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Heves megyei adományozói ünnepséget tartottak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban hétfőn délután az egri megyeházán. Előbb dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a gazdákat és segítőket, kiemelve, sokan a jó ügy mellé álltak. Örömét fejezte ki, hogy több fiatalabb gazdálkodót is fölfedezett az adományozók körében, fontos ugyanis, hogy az idősebbek átadják a gazdálkodás feladatait az újabb generációknak. Szerinte a kapott liszt, kenyér testi és lelki táplálék azoknak, akik kapják, hiszen tapasztalják, hogy gondolnak rájuk. A mások felé fordulás lelki élménye pedig a felajánlóké, szerinte ahogyan a búzából kenyér lesz, úgy az emberekben is lelki átalakulás megy végbe az adományozással.

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke is örült a fiataloknak, kiemelve a szakképzés fontosságát az agrár utánpótlás nevelésben. Mint mondták, idősödik a gazda társadalom, amelynek tagjai át tudják adni tudásukat, tapasztalatukat, a föld és a magyarság szeretetét a fiataloknak. Hangsúlyozta a nemzeti összetartozás fontosságát és szakma szeretetének átadását, a közösség szeretetteljes kapcsolatát a földdel, s a nemzettel.

Ignácz Balázs Heves vármegyei főispán szerint egy kis közösség indította útjára Baranyából ezt a kezdeményezést, amely ma világméretűvé vált, s fogódzót, gyökeret is jelent a határon túli magyarságnak és a diaszpórában élőknek. Folytatni kell a programot, mert van közösség, amelynek van igénye a támogatásra.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves vármegyei szervezetének elnöke kifejtette, idén a Heves vármegyei gazdák több mint 26 tonna búzát adtak össze, amelyből körülbelül 18 tonna lisztet őrölnek. Ebből három szervezeten keresztül juttatnak el segítséget a rászorulóknak, a Katolikus Karitászon, a Heves Vármegyei Gyermekvédelmi Központon keresztül térségbeli rászorulóknak, valamint határon túli magyar közösségeknek. Idén a tavalyinál 15-20 százalékkal több búza érkezett és csaknem a tavalyi összegű pénzadomány. Az elnök külön köszönte Bányácski Lajosnak, az Átányi Gazdakör elnökének, hogy házról házra kopogtatva gyűjtött adományokat, valamint Villangó Ferencnének és Balázs Józsefnének, hogy jászsági gazdálkodóként is Heves megyébe hozzák évek óta felajánlásukat, s mindig nagy adománnyal járulnak hozzá a gyűjtéshez.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke beszédében az adományozás ezen formáját tiszta, szívből jövő, nemzetépítő tevékenységnek nevezte. Ez egy nagy összefogás, amelyet semmilyen kritika nem ér a magyar közéletben, pártállástól függetlenül mindenki elismerően szól róla és ezt a gazdák érték el. Szerinte mindenki egyetért a nemzeti összetartozás fontosságát illetően. Idén több mint 1100 tonna búzaadomány gyűlt össze, és ebből 163 tonnát a kárpátaljaiak tettek hozzá, ahol éppen a háború nehezíti a férfiak, nők életét, utóbbiakra nagyobb terhet rakva a gazdálkodásban. A Magyarok kenyere alapítványhoz egy év alatt 100 millió forint pénzadomány érkezett. Felhívta a figyelmet az országos adományozói ünnepségre, amelyet Ágotafalván rendeznek hamarosan.

Előházi Irén, az Egri Malom Zrt. vezérigazgatója köszönte a felkérést, hogy ismét ők őröljenek lisztet a búzából, díjmentesen tettek ennek eleget és felajánlást is tettek. Megemlékezett arról, hogy október 16 a kenyér világnapja is. Örült annak is, hogy a gazdasági helyzet ellenére is megmozdultak a gazdák a szegények támogatására.

Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója szerint ők kapják a legkellemesebb részét az egész folyamatnak a szántástól, vetéstől az adományok szétosztásáig, hiszen ők adják át az élelmiszert, ők kapják a hálát, a köszönetet, látják a mosolyt a családok arcán. Sok szegény család, gyermekét egyedül nevelő anya és apa kapja az adományokat. Kívánja, a sok hála, ami az égbe száll, áldás legyen mindannyiuk életén.

Nyesőné Maksa Erika megköszönte a kapott élelmiszert, a Heves Vármegyei Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője elmondta, tíz telephelyük kilenc lakásotthona, hat csoportja számára osztják ki, 170 gyerek kap belőle.

Az ünnepségen okleveleket, elismeréseket adtak át az adományozóknak, közreműködőknek, s műsort adott Ungvári Tamás, Hűvösvölgyi Péter, valamint Bonyár Judit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!