Határozat

2023.11.17. 14:31

Alternatívák kellenek a Mátrai Erőmű működtetésének finanszírozására

Meg kell találni, 2025-től hogyan folytatható a lignit alapú energiatermelés. Vizsgálják a tiszta szenes technológiákat is.

A Mátrai Erőmű

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Egy csütörtökön megjelent kormányhatározat szerint hatásvizsgálat született a Mátrai Erőmű lignitalapú energiatermelés fokozásáról. Ennek következményeként a Visontára tervezett kombinált ciklusú gázturbinás erőmű üzembe helyezéséig az erőmű lignites nagy blokkjai üzemképességének biztosítása szükséges, ennek érdekében optimalizált működést vezetnek be. Az energiaügyi miniszternek az év végéig alternatívákat kell kidolgoznia az MVM Mátra Energia Zrt. 2024. december 31. utáni, finanszírozására.

Egy tervet is kell kidolgozni a vonatkozó európai uniós határozat szerint nyújtható rendkívüli támogatásról, továbbá döntés született arról, hogy Magyarország ne vegye igénybe a szén-dioxid kvótákra vonatkozó derogációs mechanizmust. Ennek jegyében a fel nem használt kibocsátási egységek 2021–2023 között felhalmozott mennyiségéből négymillió kvótát a Modernizációs Alapba, 2 millió 224 ezer 400 kvótát pedig a Magyarország által 2024-ben árverésre bocsátandó kibocsátási egységek mennyiségéhez csoportosítanak át, a fennmaradó 14 millió 523 ezer 600 darab kvóta felhasználásáról pedig 2024. május 15-ig értesítik az Európai Bizottságot. A határozat szerint meg kell vizsgálni a tisztaszén-technológiák alkalmazási lehetőségeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!