Támogatás

2023.11.03. 07:19

Hevesben kétezer gazda kaphat előleget

Előleggel, majd részfizetéssel vette kezdetét az uniós agrártámogatások folyósítása.

Tóth Balázs

Október 16-án megkezdődött az uniós agrár alaptámogatás, az újraelosztó támogatás és a termeléshez kötött támogatások előlegeinek kifizetése. Az uniós szabályok szerint a teljes támogatásnak legfeljebb 70 százaléka fizethető ki előlegként.

Az idén indult új Közös Agrárpolitika (KAP) szabályrendszere a korábbiakhoz képest jelentősen megváltozott, hívta föl a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ennek ellenére az egységes kérelmek beadása gördülékeny volt, amiben fontos szerepet játszottak a falugazdászok, a több mint 164 ezer kérelem mintegy kétharmadának beadásában segítettek.

A napokban Egerben tartott Magyarok kenyere adományozói ünnepségen Ignácz Balázs Heves vármegyei főispán is szót ejtett a támogatásokról. Kifejtette, országosan 277 milliárd forint előleget fizetnek ki november 30-ig, Heves 2000 ügyfél számíthat kifizetésre. A pénzek utalása azt követően a részfizetéssel folytatódik. A gazdák most alaptámogatásként hektáronként maximum 37 ezer 900 forintra számíthatnak, míg az újraelosztó támogatások révén a 10 hektár alatti gazdaságok 22 400 forint többlettámogatásra, a 10-150 hektár közöttiek pedig 12 ezer 300 forintra jogosultak hektáronként (utóbbi a 10 hektár fölötti részre vonatkozik).

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!