Madárinfluenza

2023.11.15. 09:08

Poroszlót is érinti a madárinfluenza miatt kijelölt megfigyelési körzet

A dél-borsodi Tiszabábolnán madárinfluenzás ludakat találtak, figyelni kell a vándorló madarakra.

A vándorló vízimadarak őszi vonulása, a remek kikapcsolódás mellett, a fertőző betegségek terjedését is elősegíti. Ezek közül a madárinfluenza vírusa a vadon élő madarak populációira és hazánk baromfiállományaira egyaránt veszélyes. A járványvédelemből a madármegfigyelők is kivehetik részüket néhány szabály betartásával, hívta föl a figyelmet a Nébih.

Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a daruk közötti elhullás. Jelentősen megnőtt tehát a fertőzés baromfiállományba történő behurcolásának kockázata, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan még tovább emelkedik majd.

A védekezéshez a madármegfigyelők úgy járulhatnak hozzá, hogy ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, nem érnek hozzá, és ne mennek a közelébe, hanem értesítik a területileg illetékes járási főállatorvost. Kérik őket, hogy madárles után mindig gondoskodjanak a ruházat és lábbelik mosásáról, fertőtlenítéséről.

A Nébih azt is közölte, hogy egy Tiszabábolnán lévő tenyészlúd állományban a megemelkedett elhullás, az állatok bágyadtsága, a takarmány-, és vízfogyasztás csökkenése miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára. A Nébih laboratóriuma azonosította a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. A hatóság intézkedett a mintegy hatezer állatot számláló állomány felszámolásáról Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Utóbbi Poroszló területét is érinti.

A Nébih szerint Heves vármegye a madárinfluenza szempontjából közepes kockázatú terület. A Tisza-tó tiszavalki medencéje pedig Ramsari terület, védett vízimadár élőhely.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!