Statisztika

2023.12.13. 21:55

Csökkenő beruházások Hevesben

Az országos átlagnál jelentősebben fogták vissza fejlesztéseiket a Heves vármegyei cégek és költségvetési intézmények.

Tóth Balázs

Jelentősen visszaestek a beruházások a harmadik negyedévben. A KSH számításai szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékos volt a csökkenés. A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A beruházási teljesítményérték mindössze a feldolgozóiparban, a közigazgatás nemzetgazdasági ágban, illetve néhány, összességében kisebb súlyú területen emelkedett.

Az építkezések 22 százalékkal zuhantak, a gép- és berendezésberuházások 6,8 százalékkal emelkedtek. Ez utóbbi elsősorban az import gépek és járművek 7,8 százalékos volumennövekedésének tulajdonítható. A vállalkozások alaposan visszafogták fejlesztési kiadásaikat – ennek egyik oka az akkumulátorgyárak építésének kifutása - , a viszonylag kisebb szereplő költségvetési szervek tizedével növelték, bár a KSH szerint ez elsősorban technikai ok következménye. A tavalyinál többet fejlesztettek a járműgyártás szereplői, számos kapacitás-bővítő beruházást végeztek. Majdnem harminc százalékkal csökkentek a lakásépítések és -felújítások.

11-29 százalékkal esett vissza a kereskedelem, a mezőgazdaság és a szállítás beruházási teljesítménye.

Heves megyében a harmadik negyedév az országossal ellentétben nominálisan sem növekedett, hanem 46,7 milliárd forintról 42,5 milliárdra esett vissza, amely összességében 23 százalék körüli zsugorodást jelent. Az első kilenc hónapot tekintve a visszaesés folyó áron is jelentkezett, 124 milliárd forintról 115 milliárdra esett vissza vármegyénkben.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!