Lista

2023.12.24. 08:33

Eger az egyik legélhetőbb város az Otthon Centrum szerint

A budai Várnegyedben és Budapest belvárosában a legjobb élni, míg vidéken ugyanez Egerről és Veszprémről mondható el, derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta.

Heol.hu

Eger

Forrás: Fotó: Huszár Márk /Heves Megyei Hírlap

– Az Otthon Centrum (OC) a nemzetközi szakmai trendekhez igazodva idén is összeállította saját élhetőségi rangsorát. A lista összeállítása során a szakemberek a 20 ezer főnél népesebb városok életminőség szempontból lényeges mutatószámait vették alapul. A településeket az öt mutatóban elért maximális százalékos eredményeik alapján rangsorolták.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a fővárosi kerületek végeztek az OC életminőségi rangsorának élén. Az I. és V. kerület holtversenyben elért, 81 százalékos értéke kiugróan magas, a két városrész az összes mutatóban átlag feletti. A különbség, hogy amíg a pesti kerület a gimnáziumi tanulók, addig a Várnegyed a háziorvosok és felsőfokú végzettségűek arányában előzi meg riválisát. A VI. kerület 73 százalékos értékkel az előkelő harmadik, amit elsősorban a foglalkoztatottságnak köszönhet. Ezután már sűrűsödik a mezőny és a következő nyolc helyen Budapest belvárosi és közép - budai kerületei állnak, 62-68 százalékos értékkel. Jó helyezésük a foglalkoztatottak, valamint a budai kerületek esetében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők magas arányának tudható be.

A rangsorban két megyei jogú város, Eger és Veszprém következik, 61 és 59 százalékos értékkel. A két megyei jogú város a foglalkoztatottak arányában és a településre vándorlók számában volt a legjobb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!