Energia

2023.12.26. 09:00

Nem emelték az elvárást a Mátrai Erőmű felé

Helyben hagyták, mennyi villamos energiát kell termelnie az MVM Mátrának, de veszteséget és nyereséget sem szenvedhet a cég az áramtermelés miatt.

Tóth Balázs

Módosította az MVM Mátrára vonatkozó, veszélyhelyzeti villamosenergia-ellátás biztosításáról szóló rendeletét a kormány. Ebben azt szabályozzák, hogy a Mátrai Erőmű lignites blokkjaiban mennyi villamos energiát kötelesek előállítani Észak-Magyarország ellátásához és hogyan köteles elszámolni az állammal az áram átvételéről. A mennyiségeken nem változtattak, azok idén is 3300 és 3650 gigawattóra, jövőre 3200 és 3520 gigawattóra közöttiek (bár az erőmű terveiben négyezer gigawattóra feletti teljesítmények szerepelnek 2027-ig a gázerőművel kapcsolatos iratokban).

Az áram árának ellentételezésének fedeznie kell, de nem haladja meg a szolgáltatás nyújtására vonatkozó szolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges, az értékcsökkenést is magában foglaló, a bevétellel nem fedezett, nettó költséget és az elvárt megtérülést. Az ellentételezés ugyanakkor kevesebb sem lehet, mint az elállítás költsége. Fölírtak egy leszámolási képletet is. A költséget, eredménytervet meg kell küldeni a miniszternek és az elletételezéssel a következő év június 30-ig kell elszámolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!