Jó itt

2023.12.19. 06:55

Nem szívesen költöznénk Hevesből a jobb munkahelyért, derült ki egy kutatásból

A Heves vármegyeiek az ország többi részén élőkkel ellentétben kisebb a költözési hajlandóság, ha munkahelyről van szó. Ahogy múlnak az évek, úgy tűnik, egyre kevésbé változtatnak lakóhelyet a munka miatt, aki Hevesben él.

Tóth Balázs

A Trenkwalder idei Mobilitási Indexe szerint a munkavállalók 46 százaléka hajlandó jelenlegi lakóhelyéről elköltözni: közel azonos arányban gondolkodnak külföldi, illetve belföldi célpontban. Az alkalmazottak a jelenlegi helyzetükkel mérsékelten elégedettek: munka- és megélhetési körülményeiket bemutató Elégedettségi index értéke országos átlagban 5,4 volt az 1-10 közötti értékelési skálán, ami a tavalyi 6,1-hez képest 0,7 pontos, míg a 2021-es 6,4-hez viszonyítva egypontos csökkenést mutat.

A Trenkwalder munkaerő-mobilitás témában idén immár harmadszor végezte el a hazai piacon hiánypótlónak számító kutatását, amelynek során reprezentatív mintavétellel mintegy 5300 versenypiaci munkavállaló válaszait értékelték. A válaszokból kiderült, hogy továbbra is jelentős a munkaerő mobilitási készsége: megfelelő feltételek mellett 46 százaléknyian készek elhagyni jelenlegi lakhelyüket, ami ugyan visszaesést jelent a tavalyi 53 százalékhoz képest, de 11 százalékponttal magasabb a két éve még 35 százalékos értéknél. A legnagyobb arányban a dél-nyugati megyékben élők költöznének, Baranya (61 százalék) és Somogy megye (60 százalék) mutat kiugró értékeket. Tavalyhoz képest változást jelent, hogy a sorban következő megyék nem Észak-Kelet-Magyarországon, hanem a Közép-Alföldön helyezkednek el: Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyékben egyaránt 55 százalékos a mobilitási index értéke.

Heves vármegye az utolsó előtti a költözési hajlandóságban, itt a megkérdezettek 35 százaléka lenne hajlandó lakóhelyet változtatni a jobb megélhetés érdekében. Vármegyénk mögött csak Békés végzett, a kedvezőtlenebb foglalkoztatási helyzetű Viharsarokból csak a válaszadók 32 százaléka költözne el. A sokkal gazdagabb és munkahelyekben is jól álló Győr-Moson -Sopron, valamint Fejér megyék lakóinak 36 százaléka menne el máshová lakni, ha jobb munkahelyet találna.

Heves megyében egyébként az elmúlt években csökkenőt tendenciát mutatott a mobilitási hajlandóság, 2021-ben még a válaszadók fele, tavaly már csak 44 százaléka lett volna hajlandó elköltözni, ez esett vissza 35 százalékra. Két éve egyébként még a vándorlást tervezők fele ment volna külföldre, az országon belül váltani hajlandók többsége a fővárost és környékét, valamint Győr-Moson-Sopront választotta volna, és megyén belül is lettek volna költözők. Az elvándorlásban az anyagi okok, a több munkalehetőség és a lakhatási lehetőségek jelentették a fő szempontokat.

A mostani válaszadók országos szinten a költözés mellett elsősorban a jobb megélhetés miatt döntenének (89 százalék), de fontos szempont a stabilabb jövő (53 százalék) és a több munkalehetőség (43 százalék) is. Komoly változás, hogy megnőtt a külföldre távozni készülők aránya: míg tavaly a költözni tervezők 66 százaléka még az országhatárokon belüli célpontot jelölt meg, idén ez az arány már 52 százalékos volt. Ez a teljes munkavállalói kör 24 százalékát teszi ki. Azok a válaszadók, akik országon belül költöznének, legmagasabb arányban Pest megyét, Budapestet, illetve Győr-Moson-Sopron megyét jelölték meg kívánt célpontként. A költözni tervező munkavállalók 31 százaléka ezt a lépését két éven belül kívánja megtenni.

A cég a kutatás során többek között felmérte a jelenlegi munkahellyel, a környék adta lehetőségekkel, valamint az adott megye kereseti és megélhetési viszonyaival kapcsolatos elégedettséget, melynek az értéke (10-es értékelési skálán) országos átlagban 5,4 pont lett. A felmérések 2021-es kezdete óta az index folyamatosan csökken (két év alatt 1 teljes pontot esett vissza), amit a reálbéreknek a felpörgő infláció miatti visszaesése, valamint a munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének kedvezőtlenebbé válása magyaráz.

Nem meglepő módon elégedettség tekintetében az Észak-Dunántúli régió, illetve Közép-Magyarország megyéi teljesítenek a legjobban. A legnagyobb elégedettséget Budapesten (6,6 pont) és Győr-Moson-Sopron megyében mérték (6,5 pont), a legkisebb elégedettségi indexe Csongrád-Csanád, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének volt (4,5-4,5 pont).

A megyénkben megkérdezett alkalmazottak közepesen elégedettek a helyzetükkel, a Heves vármegyei elégedettségi index 5,6 pont lett, amely a megosztott nyolcadik helyet jelentette a megyék közt Bács-Kiskunnal együtt. A szomszédos Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok eredménye szignifikánsan eltér a hevesi viszonyoktól, ott egy ponttal kevesebbet adtak saját térségüknek, míg Borsod eredménye csak három tizedponttal marad el a Heves megyeitől. Vármegyénkben is romlottak az elégedettségi pontszámok, hiszen két éve még 6,2 volt az elégedettségi mutatószám a munkahelyekkel. A megye élhetőségi indexe akkor 6,29 volt.

A Trenkwalder közleménye szerint a szűkebb környezetet a megkérdezettek általában kedvezőbben értékelték, mint a tágabb, megyén belüli lehetőségeiket. A lakóhely környékét 7,5 pontra értékelték, jelenlegi munkahellyel való elégedettség országos átlagban 6,8 pontot, a környék adta lehetőségek 5,5 pontot kaptak, miközben az adott megye megélhetési viszonyait 4,9 pontra, az adott megye kereseti lehetőségeit pedig átlagosan 4,6 pontra értékelték. A visszaesés épp a két legutóbbi szempont esetében volt a legnagyobb, 0,8-0,9 pontnyi.

- A munkavállalók többsége úgy ítélte meg 2023-ban, hogy nehezebbé vált az elhelyezkedés, az ezzel kapcsolatos értékelésük 6,0-ról 4,9 pontra esett vissza egy év alatt – emelte ki Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. – 51 százalék az aránya azoknak, akik szerint nincsen elegendő betölthető munkahely a környezetükben, ez pedig jelentős változás a tavalyi 34 százalékos rátához képest. Ennek ellenére az indexek idei lefelé mozdulása elsősorban a reálbérek visszaesésének köszönhető. Ez egyben azt is jelenti, hogy az infláció megfékezése nyomán újra emelkedő pályára kerülő reálbérek várhatóan jövőre megfordíthatják majd a Trenkwalder munkaerő-piaci indexek mostanáig csökkenő trendjét is.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!