Statisztika

2023.12.26. 11:00

Októberben sem remekelt a megyei ipar

Az országos átlagnál nagyobb, 4,6 százalékos volt a Heves vármegyei ipar elmaradása tavalyhoz képest.

Tóth Balázs

2023.októberében az ipari termelés volumene 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, míg a munkanaphatást kiküszöbölve 2,8 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari alágak többségében visszaesést mért a KSH, a járműgyártás és az akkumulátorgyártás húzta fölfelé az átlagot. Heves vármegyében a nyers adatok szerint 4,6 százalékos volt a csökkenés, ami január és június után a harmadik legalacsonyabb visszaesési arány az idei első tíz hónap közül. A megyei iparvállalatok összesen 210,5 milliárd forintos volument értek el.

2023. január és október között az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 4,7 százalékkal csökkent országosan. A KSH elemzése alapján az összes értékesítés hatvan százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,1, a belföldi értékesítéseké 15,7 százalékkal kisebb lett. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 19,7 százalékkal a vegyiparban. A többi háromban 6,4 és 15,5 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása pedig 11,2 százalékkal bővült. Heves vármegyében a 2029 milliárd forintos teljesítmény 7,5 százalékos elmaradást jelent a 2022-es év hasonló időszakához viszonyítva. Heves az ipari teljesítmény alapján a kilencedik a vármegyék között. Heves vármegye a változást tekintve a megyei rangsor közepén áll (tíz megye is kisebb visszaesést, vagy növekedést ért el), bár néhány, iparban erős megye produktumában nem negatív változást volt, hanem erőteljes növekedés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!