Elismertek

2024.01.21. 15:25

Készházakat építő cég kapott innovációs díjat Hevesben

Országszerte épít SIP paneles házakat a kerekharaszti cég, amelynek tulajdonosa szerint a technológia versenyképes az energiatakarékos épületek piacán.

Tóth Balázs

László Ádám ügyvezető igazgató (középen) szerint az innovativitás az építési technológiában rejlik

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Heves Vármegye Innovatőre Díjban részesült idén a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a kerekharaszti Adam-House Innovatív Kft.. A magyar tulajdonú, SIP paneles készházak gyártásával és építésével foglalkozó cég a hazai piacra évente 60-70, külföldre pedig 40-50 családi házat és egyéb épületeket gyárt. A Magyarországon is egyre szigorúbb épületenergetikai követelményrendszerhez igazodva a családi házakat, valamint egyéb közintézményeket, a kiváló szerkezeti- és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező, teljesen környezetbarát SIP panelből építik, mely hazánkban egy innovációnak számító építési technológia. Alig keletkezik gyártási hulladék és a panelek száz százalékban újrahasznosíthatók.

László Ádám ügyvezető igazgató szerint az innovativitás az építési technológiában rejlik, de az is előremutató ahogyan és amivel építenek. Ezzel a készház technológiával 2018-ban kezdtek itthon dolgozni, akkor volt újdonság a technológia, amely azóta folyamatosan fejlődik, töretlenül haladnak előre, egyre nagyobb sikereket érnek el.

- Maga a technológia kanadai, amelyet a magyar adottságokhoz, előírásokhoz kellett igazítani, valamint a gyártást átszervezni, így kellett engedélyeztetnünk – mondta László Ádám.

Az ügyvezető igazgató elárulta, korábban kertépítéssel, tájépítéssel, közterület karbantartással foglalkozott, innen egy nagy ugrást jelentett az építőipar ezen szegmense. Egyszerű, de nagyszerű technológiával találkozott, amely szerinte az egyre szigorodó energetikai követelményeknek mindig megfelelt, s a legköltséghatékonyabb vele passzív, vagy aktív házakat építeni. Az energetikai szigorítások a cégnek csak jót szoktak tenni, hiszen költséghatékonyabb más technológiákhoz képest.

- Jellemzően magánembereknek építünk családi házat, de közintézményt, raktárat, munkásszállót is építettünk már belőle és lakóparki befektetők is kerestek bennünket. A technológia előnye a gyorsaság, a szárazépítészet miatt télen, nyáron bármikor építhető az ingatlan – fejtette ki László Ádám.

Az ügyvezető lapunknak elárulta, országszerte építenek, Pest megyében és a balatoni térségben a leggyakrabban, de Csengertől Egyházasdarócig vannak megbízásaik, s Heves megyében is építettek már, saját maga is ebből építkezik. Elmondta, vannak fejlesztési terveik, szeretnének bérleményükből saját gyártócsarnokba költözni, maradnának a megyében, létszámbővítésük pedig fokozatos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!