Kimutatás

2024.01.28. 15:00

Novemberben is alulteljesített a vármegyei ipar

Több mint hat százalékos visszaesés volt a termelésükben ősz végén.

Tóth Balázs

Novemberben alulteljesített a vármegyei ipar

Forrás: Komka Péter/MTI

Tavaly novemberben az ipari termelés volumene a KSH szerint – a munkanapokat is figyelembe véve – 5,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az ipari export volumene 5,7 százalékkal, a belföldi értékesítés 8,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, csupán két területen mértek növekedést, az akkumulátor gyártásban alig észrevehetőt, a kőolaj feldolgozásban jelentőset, azonban utóbbi az előző évi nagyon alacsony bázisnak köszönhető. A bányászat 36, az energiaipar 10,7 százalékkal csökkent.

Heves vármegyében nominálisan ugyan nőtt az ipari cégek kibocsátása 180 milliárd forintról 204,5 milliárdra, azonban ez a jelentős inflációnak köszönhetően 6,2 százalékos csökkenést jelentett. Ennél nagyobb mértékű visszaesést kilenc megyében regisztráltak. Az év első 11 hónapjában vármegyénkben 7,4 százalékos mínuszban jártak az ipari cégek, míg az országos visszaesés 4,8 százalékos volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!