Kiválók

2024.01.13. 14:30

Győzzenek a legjobbak: 28 szakmában versenyeznek a diákok Heves vármegyéből

Kétszázötven Heves megyében tanuló diák indul idén az iparkamara szakmai versenyein.

Tóth Balázs

Szakma Sztár Fesztiválon több szakmát is megismerhetnek a diákok

Forrás: Kallus György/Világgazdaság

Január 8-án megkezdődtek a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny írásbeli elődöntői. A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) szervezésében Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban zajlanak az írásbeli és interaktív online elődöntők egészen január 23-ig.

File Sándor, a HKIK főtitkára elmondta, idén a megyében 12 iskolából 251 jelentkező volt a versenyekre, 28 szakképesítésben. Egyik legfontosabb partnerük a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum, amelynek minden iskolája részt vesz a versenyen és aktívak az egyházi fenntartású intézmények is. Örül neki, hogy minden iskola komolyan veszi a vetélkedőt és annak is, hogy több mint száz gyakorlati képzőhelyről vannak induló diákok. A szakmák reprezentálják a megye gazdasági életnek karakterisztikáját. Vannak résztvevők a feldolgozóiparból, gépészetből. Perspektivikus a logisztikai irányvonal, megjelennek a női szakmák, a szépészeti képzések és hagyományosan erős a kereskedelem és vendéglátás mezőnye. Bízik abban, hogy a diákok olyan sikeresen szerepelnek, mint az elmúlt két évben, különösen tavaly, amikor hat országos első hely született Heves vármegyében tanuló diákoknak köszönhetően. Annak is örülnének, ha ezekben a szakmákban növelni tudnák a beiskolázást a versenynek köszönhetően, hiszen idén is megmutatják a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak a versenyt a Szakma Sztár döntőn.

Elkezdődtek az írásbeli fordulói a szakmai versenyeknek
Forrás: HKIK 

- A kor szelleméhez illeszkedve idén már több szakmában digitális felületen, online zajlik az írásbeli. A lényeg az ezt követő szakmai gyakorlati forduló, akár előválogatóval, bízom abban, minél többen bejutnak ide. Tavaly kevesen döntőztek Heves vármegyéből, de meg is nyerték a versenyüket, a minőség fontos – fogalmazott File Sándor.

Kedden a cukrászok írásbeliztek Egerben és Gyöngyösön. Ürmös Ramóna, a Sárvári Kálmán Technikum diákja elárulta, az iskolában a gyakorlati, szakmai tanárokkal rengeteget készültek a versenyre, ami nehéz, de reméli, sikerül jól teljesíteniük. Azért jelentkeztek a viadalra, mert megszerették a szakmát és szerettek volna jó eredményt elérni a versenyen. Már korábban is figyelték iskolatársaik eredményeit, az iskolájuk is adott győztest, és jártak bemutatón is, tapasztalatot szereztek. Ő maga azért választotta a cukrász szakmát, mert kiskora óta sütöget otthon, szívéhez nőtt és szeretne az életben is ezzel foglalkozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!