Szőlőmunkák

2024.02.28. 06:55

A metszéssel már csaknem végeztek az Egri Borvidék ültetvényein

Bár a csapadék hátráltatta a szőlőtermelőket, ennek ellenére a téli, kora tavaszi legfőbb munkával, a metszéssel jól haladtak az Egri Borvidék ültetvényein. A borvidék hegyközségi tanácsának elnöke, Farkas László szerint mára már a területük 80-90 százalékán végeztek a metszéssel.

Sike Sándor

A szakember szavai szerint a csapadékos időjárás következménye, hogy míg a szántóföldeken több helyen is belvíz figyelhető meg, addig a szőlőkben több helyen, főként a fiatalabb ültetvényeknél kimosta a talajt a csapadék.

– Voltak félelmek a sok csapadék miatt, még az is reális veszélynek tűnt, hogy a vessző beérése is gond lehet. Szerencsére a két-három alkalommal előforduló fagyos időszak segített ezen félelmeket eloszlatni. Az is tény azonban, hogy a rövid ideig tartó mínuszok a kártevők gyérítésében nem játszhattak főszerepet – fogalmazott az Egri Borvodék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A szakember elmondta azt is, hogy amikor melegszik az időjárás, és kellően szikkad is majd a talaj megkezdődhet a támrendszerek igazítása, javítása, majd a kötözés. Portálunk kérdésére Farkas László kifejtette: munkaerő hiányt nem tapasztalnak. Ebben persze szerepet játszhat az is, hogy a borvidéken csökken az ültetvény felület. Gondként inkább az jelentkezik, hogy számos növényvédőszer hatóanyagot ki kellett vonni a használatból. Ezek helyettesítése igen csak gondolkodásra készteti a gazdákat.

– Szemléletbeli változás tanúi vagyunk a hatóanyagok megítélését illetően. Most, ha valamilyen kockázat van, nem javasolt a használat – tette hozzá.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Bezdán Katalin/Új Dunántúli Napló)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!