Ipar

2024.02.23. 10:20

Decemberben csak kicsit esett a megyei ipar

Két vármegye ipari vállalkozásai zárták pozitívan 2023. decemberét, Heves ipari kibocsátása ezúttal csak picit csökkent.

Tavaly decemberben az ipari termelés 13,7 százalékkal – a kettővel kevesebb munkanapot figyelembe véve 8,7 százalékkal – elmaradt az egy évvel korábbitól. Az export 12 százalékkal, a belföldi értékesítés pedig 11,7 százalékkal esett vissza a KSH szerint. A feldolgozóipari exportértékesítés harmadát adó járműgyártás kivitele 11,3, a 13 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 13,9 százalékkal csökkent. A bányászat több mint a felével, az energiaipar kibocsátása negyedével csökkent, de bezuhant az elektronikai ipar, a gépgyártás és tizedével esett vissza az élelmiszeripar is. Csak a vegyianyag gyártás és a kőolaj feldolgozás kibocsátása emelkedett. Az új megrendelések is 14-15 százalékkal csökkentek az év végén.

Heves megyében 176 milliárd forintnyi terméket állítottak elő az ipari üzemek, ez a 2022. decemberi volumen 98,4 százaléka. Ezzel a jól teljesítő megyék között volt Heves, csak Baranya és Tolna, két pozitívan teljesítő vármegye előzte meg.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!