Statisztika

2024.03.11. 10:30

Aldebrőn egy százalék alatt a munkanélküliség

Februárban csak Tarnaleleszen és Terpesen volt a munkavállalási korú népesség ötöde állás nélkül. Hevesben 366 fővel emelkedett az álláskeresők létszáma.

Tóth Balázs

2024. februárjában országszerte 235,4 ezer álláskeresőt regisztráltak, míg Heves vármegyében 10,6 ezren szerepeltek a nyilvántartásban. Egy év alatt tízezerrel csökkent a munkanélküliek száma Magyarországon, megyénkben az éves összehasonlításban háromszázzal mérséklődött a számuk. Januárhoz viszonyítva többen lettek munkanélküliek, de ez általában szezonálisan így alakul, Hevesben 366 fővel emelkedett a regisztrált álláskeresők létszáma. Az állástalanok hatvan százaléka kapott valamilyen pénzbeli ellátást.

Emelkedett az álláskeresők aránya Hevesben
 munka, állás, munkanélküliség
Emelkedett az álláskeresők aránya Hevesben
Forrás: Shutterstock

Februárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességen belül 3,8 százalékot tettek ki, Hevesben 5,8 százalékos volt a mutató, ami a sor végéről a hatodik helyet jelentette. A legalacsonyabb értékkel Győr-Moson-Sopron vármegye (1,3 százalék) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom, Fejér, Vas és Veszprém vármegye is.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma csökkent, azonban a 80,2 ezer tartós álláskereső több mint a munkanélküliek harmadát tette ki, Heves vármegyében közel 3900-an voltak bejelentett állás nélkül legalább egy éve. A szakképzetlen álláskeresők aránya Jász-Nagykun-Szolnok (34,8 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén (34,7 százalék) és Heves (34,6 százalék ) vármegyében volt a legmagasabb.

Az álláskeresők aránya Hevesben

Februárban Tarnalelesz hajszállal megelőzte a munkanélküliségi mutatóban Terpest és megyén belül ott volt a legmagasabb az arány, 21,82 százalék (és csak ezekn a két településen haladta meg a 20 százalékot). Aldebrőn a munkavállalási korú lakosság 0,67 százaléka volt munkanélküli, ez három embert jelentett. A városok közül Füzesabony volt a legkedvezőbb helyzetben 3,74 százalékos mutatóval, megelőzve a szintén négy százalék alatti Gyöngyöst és Egert, Hatvan 4,51 százalékon állt. Bélapátfalva, Gyöngyöspata és Lőrinci 6 százalék, Heves és Verpelét 8-9 százalék közötti aránnyal rendelkezett, a sort Kisköre zárta 11 százalékkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!