Pályázatok

2024.04.02. 06:50

Aktív pályázók, de mérsékelten sikeresek a Heves megyeiek

Majdnem ezer uniós pályázatot adtak be a heves megyei cégek, önkormányzatok, mióta elérhetőek a kiírások. A pályázók negyven százaléka nyertes, a kifizetett összeg 52 milliárd forint.

Tóth Balázs

2021. októberében született meg a határozat az első támogatott európai uniós pályázatokról, megnéztük, azóta mennyi pénzt sikerült lehívniuk a Heves vármegyei pályázóknak. Országszerte a felzárkóztatási pénzekre több mint 20 ezer pályázat érkezett be, 4674 milliárd forintos összegigénnyel. Ezek közül 9400 esetben született jóváhagyás az irányító hatóságok részéről, 2892 milliárd forintos támogatással. A pályázókhoz 1568 milliárd forint érkezett meg mindeddig, derül ki a palyazat.gov.hu statisztikáiból.

A Heves megyeiek eléggé aktív pályázók, mindeddig öt darab híján ezret adtak be, amivel a megyék között a nyolcadikok. A listavezető Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén kétezer körüli darabszámmal, a harmadik pedig Bács-Kiskun. Ami az igényelt összeget illeti, megyénk 132,31 milliárddal a hetedik, ami kétszerese például a vasiak, zalaiak, vagy a komárom-esztergomiak vágyainak. Ugyanakkor eltörpül a fővárosi óriás pályázatok kétezer milliárd forintos igénye mellett, de a Pest vármegyei pályázók is 318 milliárd forintot szerettek volna elnyerni, a borsodiak pedig 256 milliárdot.

A sikerességet illetően azonban Heves a középmezőnyben található, az Irányító Hatóság a darabszámot és az összeget tekintve is a 13. legtöbbet hagyták jóvá Heves megyében. Összesen 412 pályázat, a benyújtottak bő 40 százaléka ment át a döntéshozókon, ezek 54,252 milliárd forint támogatást kaptak. A darabszámot illetően Borsod, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vezetnek 800 körüli számmal, míg a legtöbb pénzt budapesti központú (állami) projekteknek ítélték meg, 1700 milliárd forintot, ennél Pest és Borsod is sokkal kevesebb pénzt kapott, 125, illetve 101 milliárd forintot. Hevesben 382 pályázat rendelkezik szerződéssel, összesen 45,312 milliárd forint értékkel, előbbi a megyék között a 13, utóbbi a 12. helyet jelenti. Az éllovasok ebben a tekintetben majdnem megegyeznek az előbbi kategóriával, annyi eltéréssel, hogy az összegben Szabolcs megye megelőzte Borsodot.

Heves megyében mindeddig 381 pályázat 51,929 milliárd forintnyi kifizetést kapott, azaz a kiutalt pénz magasabb, mint a leszerződött, ennek oka a költségnövekmény lehet. A kifizetésekben Heves a 13. helyen áll, míg Borsod, Pest és Szabolcs vezet (800 körüli darabszámmal), a legtöbb pénzt, 446 milliárd forintot a fővárosi pályázatok kapták eddig. Érdemes hozzátenni, hogy a fővárosi helyszínű pályázatok zömmel államiak, minisztériumok, az államkincstár, vagy a MÁV kapta a pénzt, például pedagógus béremelésre, vasúti beruházásokra, vagy éppen a minisztériumi irányító hatóságok fenntartására.

Megyénkben a legnépszerűbbek a GINOP Plusz kiírásai voltak, 675 beadott pályamunkával, 48,6 milliárdos támogatási igénnyel, de ezeknek csak bő harmada nyert, összesen 15 milliárd forintot. Eddig 255 pályázatnál történt kifizetés, 15,276 milliárd forint, ez több, mint a szerződött összeg. Főleg a mikrovállalkozások próbáltak támogatást nyerni. A zöld bajnokos programban elég sikertelenek voltak a megyei cégek, kutatás-fejlesztésre csak a pályázók harmada (3) nyert pénzt, 654 millió forintot.

A közlekedés-fejlesztési pályázatok eddig nem nyertek Hevesben, itt egy kétmilliárd és egy négymilliárd forintos pályázat érkezett hevesből. A KEHOP- Pluszban háromból egy pályázat nyert, 160 millió forintot. A TOP Pluszban, amiben főként az önkormányzatok kaphatnak támogatást (s ebben vannak visszatartott uniós pénzek) a 315 beadott pályázat fele nyert, az igényelt összeg több mint felét, 39,3 milliárd forintot. Eddig 126 pályázatra 36,65 milliárd forintot fizettek ki. A legnépszerűbbek a helyi gazdaságfejlesztési, belterületi utas, fenntartható városfejlesztéses kiírások voltak, 193 pályázat érkezett, 38,5 milliárd forintnyi forrásigénnyel, de csak 114 nyert 25 milliárd forintot. Pénzt 67 pályázat kapott, 18,36 milliárd forintot. Az önkormányzati épületek energetikai fejlesztésére majdnem minden beadott pályamunka nyert (26 pályázat 3,4 milliárd forintot), míg egy másik prioritás, a megyei foglalkoztatási paktum, szociális városrehabilitáció, egészségügyi, gyereknevelési humán fejlesztések köréből 90 közül 31 pályázat nyert 21,6 milliárd helyett 7,685 milliárd forintot. Ezt majdnem mind ki is fizették már. A mellékutak fejlesztésére 5 pályázatot adott be a közútkezelő, 13,6 milliárdos forrásigénnyel, eddig egy nyert 3,2 milliárdot, de két pályázatra fizettek már, 7,3 milliárdot.

A legkisebb nyertes megyei pályázat egy szilvásváradi vállalkozásé, picit több, mint kétmillió forintot kapott a Business Tree Kft., de a magyar falus projektek jellemzően nem nagyok. A legtöbb pénzel megtámogatott pályázat a Heves Vármegyei Önkormányzaté, ez a foglalkoztatási paktum, 2,335 milliárd forintos. A következő legnagyobbak a másfél milliárdos dél-hevesi kerékpárút, s a majdnem ugyanennyit nyert egercsehi iparterület-fejlesztés.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!