Már elérhető

2024.04.15. 14:02

Idén is segítenek a falugazdászok a kérelembeadásban

A tavalyihoz képest is vannak változások az európai uniós agrártámogatások rendszerében, a megyében kibővült falugazdász csapat segít a termelőknek a kérelmek beadásában.

Tóth Balázs

A megyében kibővült falugazdász csapat segít a termelőknek

Forrás: Németh András Péter/Szabad Föld

Megnyílt az egységes kérelem kitöltési felülete, mely a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén érhető el. Az egységes kérelem továbbra is kizárólag elektronikus úton nyújtható be. A Magyar Közlönyben április 9–én jelentek meg a szükséges jogszabályok, ezek szerint idén 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési intézkedés esetében lehet az egységes kérelem keretében támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon, például az alapszintű-jövedelemtámogatáson (BISS), az agro-ökológiai programon (AÖP) túl a kapcsolódó nemzeti támogatások, valamint a vidékfejlesztési program intézkedései (pl. agrár-környezetgazdálkodás, erdészeti intézkedések, állatjóléti intézkedések) esetében kell a felületet használni.

Az Államkincstár felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén sem különböztetnek meg szankciómentes és szankciós benyújtási időszakot. Az egységes kérelmeket április 10-től június 10-ig lehet beadni, a határidő jogvesztő.

A fontosabb változások között felsorolják, hogy néhány támogatási forma megújult, hiszen már a KAP Stratégiai Terv keretében hirdetik meg. Ilyen a Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetés, az erdő területeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetés, az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása, illetve a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás.

A kapcsolattartás már teljesen elektronikus, a beadástól a jogorvoslaton át a kincstári döntésekig, jegyzőkönyvekig ügyfélkapun, hivatali kapun történik. A korábbi kérelmezők már megszemélyesített adatokkal találkoznak a kérelem kitöltésekor, ezeknek a köre bővül állatos jogcímek esetén. A kincstár felhasználja a Sentinel műholdcsalád által készített nagyfelbontású műhold felvételeket a kérelmekben található potenciális meg nem felelések feltárása érdekében. Ezekről a kérelmezők a benyújtási időszak lezártától kezdődően értesítéseket fognak kapni, a vitás esetekben a gazdák georeferált képeket küldhetnek. A kérelmeket (legyen szó növényi kultúrákról, állatokról) szeptember 30-ig lehet majd javítani, bizonyos feltételek fennállása esetén.

Az újraelosztó (CRISS) támogatást az alaptámogatás (BISS) kiegészítéseként vezették be, az aktív mezőgazdasági termelő csak akkor jogosult támogatásra, ha az adott kérelmezési év tekintetében az alaptámogatás vonatkozásában az ellenőrzések alapján megállapított legalább egy hektár és legfeljebb 1200 hektár támogatható területtel rendelkezik. Az alaptámogatásra jogosult mezőgazdasági termelő legfeljebb 10 hektárja után emelt összegű, míg a 10 hektár feletti, de 150 hektárt meg nem haladó része után csökkentett összegű újraelosztó támogatásra jogosult.

Az államkincstár több változásra is felhívta a figyelmet közleményében, amelyek érintik a vetésváltás és a nem termelő tájképi elemek és területek minimális arányára vonatkozó engedményeket. Az öt hektár alatti földterülettel és a háztartási mennyiséget meg nem haladó állattartással rendelkező kedvezményezettek esetén bevezették az egyszerűsített ellenőrzési rendszert. Az AÖP -ben a kedvezményezett önkéntes vállalást tehet a gazdasága teljes területére, megkülönböztetve a szántó, gyep és ültetvény területeivel kapcsolatosan vállalásokat. Lehet vállalás az őshonos állattal legeltetés, a kaszálás mértéke, módja, változás van az egybeművelésben, a karbamid használatában, a mikrobiológiai készítmények alkalmazásában, a legeltetésben, lejtős területek művelésében is.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves vármegyei elnöke lapunknak elmondta, a falugazdász hálózat emelt létszámmal készül az időszakra, Heves vármegyében négy fiatal kollégával bővült csapatuk. Ezáltal az egyes falugazdászokra kevesebb ügyfél, a kérelmezőkre pedig több figyelem jut. Az elnök arra kéri a mezőgazdasági terelőket, időben vegyék föl a kapcsolatot falugazdászukkal és egyeztessenek időpontot. Kollégái tréningeken vettek részt, rendelkeznek a megfelelő információkkal, hogy segítség az agrárium szereplőit.

Szendrei László hozzátette, a tavalyi hibákból tanulva pozitív változások történtek. Az Agrárminisztérium előírásai szerint a gazdálkodási naplót nem kell folyamatosan elektronikusan vezetni a NÉBIH rendszerében, elég papíron és azt évente egyszer föltölteni a hatósághoz. Egyszerűbb a beadás is.

A megyei elnök szót ejtett a BISS és CRISS támogatásokról is, előbbi az alaptámogatást kérelmezőknek, akiknek nincsenek extra vállalásaik, egyszerű beadási formát jelent. A CRISS-ben résztvevők plusz pénzhez juthatnak többletvállalások teljesítésével. Az egyes jogcímek összegét még nem határozták meg, hiszen az a beadók számától függ, bizonyos keretösszeg áll rendelkezésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!