Álláskeresés

2024.06.08. 09:30

Kevesebb munkanélküli májusban

Továbbra is nehezen talál munkát, akinek nincs szakképzettsége.

Tóth Balázs

Májusban kevesebb álláskereső volt országosan és Heves megyében is a korábbi időszakokhoz képest. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 225,9 ezer álláskeresőt regisztrált tavasz végén, ami 2600-zal kevesebb az előző év azonos időszakának adatánál. Heves vármegyében 10 ezer 182 munkanélküli volt májusban, ami az áprilisihoz képest 192-vel, az előző évinél 92-vel kevesebb. Az állástalanok között több lett a férfi és kevesebb a nő. Tízből négy munkanélküli legfeljebb általános iskolát végzett, 30 százalék pedig szakképzetlennek számított. Utóbbiak aránya Heves vármegyében továbbra is a legmagasabbak között volt.

Májusban országszerte 129,9 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, az álláskeresők 42,5 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Heves megyében hatezren kaptak pénzbeli ellátást. Májusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességen belül 3,6 százalék volt, megyénkben pedig ennél magasabb, 5,5 százalék.

Huszonegy településen haladta meg a munkanélküliség a tíz százalékot, a legmagasabb pedig Terpesen és Tarnaleleszen volt, majdnem húsz százalék. A legalacsonyabb mutatóval Aldebrő rendelkezett (0,9 százalék), majd Andornaktálya és Ostoros következett (2,11, illetve 2,31 százalékkal). A legnagyobb települések közül Eger 3,66 százalékos, Gyöngyös 4,02 százalékos, Hatvan pedig 4,55 százalékos mutatóval rendelkezett.

Heves megyében májusban 513 új munkahelyet jelentettek be, ezek közül 274 volt nem támogatott, 239 pedig támogatott álláslehetőség. Előbbiek száma az előző hónaphoz viszonyítva csökkent, utóbbiaké emelkedett.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!