füzesabony

2017.07.11. 13:10

Húsz éve gondoskodnak a fogyatékkal élőkről

Figyelnek lakóik egyéni igényeire, foglalkoztatják őket.

Juhász Henrietta

Az ellátottak népdallal és egy színdarabbal is készültek az ünnepségre, mellyel sikerült megnevettetni a vendégeket Fotó: Berán Dániel

Ünnepi műsorral készült a pszichiátriai otthon: már húsz éve dolgoznak azért, hogy a lehető legjobb ellátást nyújtsák betegeiknek, és segítsék másságuk elfogadottságát.

Kapuinkat 1997-ben nyitottuk meg. Ez az intézmény a visontai pszichiátriai otthon jogutódja: háromszáz pszichoszociális fogyatékossággal élő ellátott érkezett ide Füzesabonyba akkor – sokkal jobb körülmények közé. Néhány hónap elteltével további ötven lakóval, szenvedélybeteg-ellátással bővültünk. Jelenleg is háromszázötven ellátottunk van – válaszolt kérdésünkre a Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény füzesabonyi székhelyének huszadik, jubileumi ünnepsége előtt Tatai Edina intézményvezető.

– Nagyon fontos, hogy megfelelő szakellátásban részesítsük betegeinket. Ezek közül kiemelném a nálunk folyó mentálhigiénés gondozást és a foglalkoztatást: arra törekszünk, hogy az itt élőkkel személyre szabottan bánjunk, képességeiknek, betegségüknek megfelelő segítséget kapjanak. A foglalkoztatásokat úgy próbáljuk megszervezni, hogy az ő készségeiket figyelembe vegyük. Szerencsére nagyon jól képzett mentálhigiénés szakemberekkel dolgozhatunk együtt – jegyezte meg az intézményvezető.

Az ellátottak népdallal és egy színdarabbal is készültek az ünnepségre, mellyel sikerült megnevettetni a vendégeket Fotó: Berán Dániel

A létesítménynek jelenleg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a fenntartója. Az épületet 2014-ben napelemes rendszerrel szerelték fel, 2015-ben pedig befejeződött az intézmény energetikai felújítása is.

– A fejlesztésekkel betegeink életminősége is javult, s intézményvezetőként úgy gondolom, a legfontosabb, hogy minőségi ellátást tudjunk biztosítani. Emellett a foglalkoztatásra, mentálhigiénés ellátásra is megfelelő hangsúlyt helyezzünk – osztotta meg velünk a célokat Tatai Edina.

Jubileumi ünnepségükön köszöntőt mondott Sinka Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségének igazgatója is. Kitért arra, hogy a füzesabonyi intézmény 2016 novemberében egyesült az andornaktályai szociális otthonnal. Kiemelte: a betegek itt önállóak és szabadok lehetnek, s a dolgozók nem tévesztik szem elől a lakók egyéni igényeit sem. Ez eseményen elismerték a húsz éve az otthonban dolgozók munkáját is.

Nehézségek is akadnak

Annak idején a helyiek nem fogadták örömmel az otthon megalakulásának hírét, előítéleteik voltak, emlékezett vissza a kezdetekre Tatai Edina. Többször cserélt fenntartót is az intézmény, ám ennek ellenére a mindennapi működés mindvégig nyugodt, kiegyensúlyozott maradt.

– Vannak azonban megoldandó problémák is. Ilyen például az orvoshiány. Szeretnénk bővíteni a gondozottak foglalkoztatására nyitott munkahelyek körét is. Egyik probléma megoldása sem egyszerű feladat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!