eger

2017.08.23. 06:42

Pihenés a mozgalmas esztendőt követően

Olyan család járt szerkesztőségünkben, melynek tagjait bizonyára sokan ismerik, pláne, hogy az édesanya az Egri Majorette Egyesület vezetője. Kovács Sándorral, Kovácsné Bretus Évával és gyermekeikkel beszélgettünk.

Verebélyi Márta

Kovácsék népszerűek a megyeszékhelyen. A család tagjai sokoldalúak Fotó: Huszár Márk

Kedves család érkezik hozzánk, előző éjjel jöttek haza nyaralásukból, mégis szinte azonnal időt szánnak ránk. Nehéz még visszaállniuk, hiszen Bulgáriában egy szép hetet töltöttek el egy baráti családdal. A szülők egyébként sokaknak ismerősek lehetnek, hiszen Kovácsné Bretus Éva megálmodója és egyúttal edzője az Egri Majorette Egyesületnek, a férje, Sándor pedig a háttérmunkálatokért, a szervezési feladatokért felel. Most azonban a mazsorett mellett családi életükről is szót ejtünk. Elsőként Éva és Sándor megismerkedéséről.

– Egy nagyon jó barátnőm ismerőse volt Sanyi, s egyszer bemutatott minket a belvárosban – mondja Éva. – Emlékszem, 2001-ben már egy párt alkottunk, és 2002-ben volt az esküvőnk – fűzi hozzá. Ma pedig már két gyermeknek, a 12 éves Bencének és a 6 esztendős Dorottyának a boldog szülei. A fiú a Hunyadi Mátyás Általános Iskolába, a kislány a Gyermekkert Tagóvodába jár.

– Egészen 2008-ig ingáztam Eger és Budapest között. De gyakran hazalátogattam, s el kell mondjam azt is, hogy meg kellett küzdenem Éváért, nem adta ugyanis könnyen magát… – mondja mosolyogva Sándor. – Akkoriban a Magyar Honvédségnél dolgoztam, ma már a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál, mint katasztrófavédelmi megbízott.

Éva az egri főiskolán végzett művelődésszervező szakon, de közben végig szorgalmasan építette a ma már 25 éves Egri Majorette Egyesületet, amelyet még középiskolás korában maga alapított. Ezenfelül a családi vállalkozásban segített a szüleinek.

Kovácsék népszerűek a megyeszékhelyen. A család tagjai sokoldalúak Fotó: Huszár Márk

– Sokáig társastáncot tanultam, majd 16 évesen beleszerettem a mazsorett világába. Olyannyira, hogy városi szintre vittem a szervezetet, akkoriban az ifjúsági házban tartottuk az edzéseket – meséli lelkesen Éva. – A társastánc és a mazsorett között vannak átfedések, így a korábban elsajátított mozdulatokat jól tudom kamatoztatni a mazsorettben is. Sőt, számos továbbképzésen veszek részt – fogalmaz. Az ő kezében fut össze minden szál, ami az egri mazsorettel kapcsolatos. Csak az ő általa létrehozott egyesületnél lehet mazsorettet tanulni a városban, ráadásul az összes órát ő tartja, heti kétszer csapatonként. A növendékek szülei persze sokat segítenek, s varrónőt is felkérnek, hogy megalkossa a ruhákat.

Sándor is aktívan részt vesz az egyesület életében, ő elsősorban a háttérmunkákban segít. De a 25 éves tavaszi jubileumi gála a körcsarnokban kimondottan családi program is volt számukra, hiszen a lányuk mazsorettezik, a fiuk pedig nézőként szurkolt szeretteinek.

A szakmai sikerek után a családi életre, a programokra terelődik a szó. Sándor megosztja velünk, hogy nemrégiben vettek egy kutyát, aminek Bence a gazdája. Bolyhossal, a kisfiú sokat foglalkozik, s mint megtudjuk, igen szerény, ugyanis a szülei árulják el – nem ő –, hogy bizony kitűnő tanuló…

– Jó választás volt a gyerekeknek az iskola és az óvoda is. Nagyon jó pedagógusok kezében vannak a gyerekeink – említi Éva. – Dorka különösen szeret óvodába járni, már kifejezetten várja – hangzik el, a kislány pedig bólogat.

A szülők mindketten a szülői munkaközösség tagjai, így saját munkájukon és a mazsoretten kívül is jócskán akad teendőjük. Ám egymásra is jut idejük. Szívesen találkozik a család barátaival, olyan családokkal, amelyekkel gyermekeik révén ismerték meg egymást. Szeretnek közösen főzni, nyársalni, sütögetni. Évente egyszer elutaznak valahová: a legutóbbi két alkalommal külföldre mentek, de szívesen látogatnak belföldre is. És persze a mazsorettel is eljutnak Magyarország szép városaiba.

Népszerűségük töretlen

Az idén 25 esztendős Egri Majorette Egyesület évente megrendezi a Zenés Parádé című népszerű programját, júniusban tartották a tizenkilencediket. Az egyesület tagjai minden évben országos versenyeken vesznek részt, kétévente ők is szerveznek egyet Egerben. Sokszor járnak fellépésekre hazánk különböző pontjaira. Augusztus 19-én, szombaton három helyen is láthatják őket az érdeklődők a megyében: Szilvásváradon, Ostoroson és Kompolton. Rendszeresen szerepelnek szabadtéri és egyéb városi rendezvényeken, az Európa-napon és a Pneumobil Versenyen. Minden második évben új csoportot indít az egyesület. Közösségükbe szeptembertől várják az érdeklődő kis- és nagylányokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!