heves megye

2017.12.17. 07:10

Újra felfedezett szakmák tanulhatók

Véglegesítették, hogy milyen szakmai és szakgimnáziumi képzettségeket lehet tanulni a megye iskoláiban.

Tóth Balázs

Véglegesítették a 2018/19. tanévi államilag támogatott szakmai beiskolázási létszámokat és a hiányszakmák listáját. A Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (HMFKB) márciusban tett javaslatot a 2018/19. évben Heves megyében indítani javasolt képzésekre. A kormányrendelet tükrözi a megye gazdaságának szakemberigényét.

Fülöp Gábor, a HMFKB elnöke szerint több ezer ember hiányzik most is a megyei munkaerőpiacról, a következő egy évben 2-4 ezer embert föl tudnának venni a foglalkoztatók. Ez köszönhető a nagy beruházásoknak, amelyek elsősorban műszaki képzettséggel rendelkező emberek számára kínálnak munkalehetőséget. Mivel a kis cégektől vándorol oda a munkaerő, ezért a hiány immár minden szinten jelentkezik. Fülöp Gábor elmondta, a megyei kamara tízéves prognózisa szerint évente egy-két ezer fővel csökken majd Hevesben az aktív réteg, ennyivel kevesebben lépnek a nyugdíjkorhatárt elérő dolgozók helyére.

Kitolódik az iskolában töltött idő, egyre többen szereznek szakmát érettségi után, s esetleg továbbtanulnak a felsőoktatásban, amely ugyan vákuumot okoz a munkaerőpiacon, de ezáltal emelkedik a képzettség színvonala. Számos területen a digitalizáció, robotizáció miatt egyre magasabb tudásszintre van szükség, és kereslet is van az informatikusokra, mobiltechnológiával foglalkozó szakemberekre, ami elhelyezkedési lehetőséget kínál a lányok számára is. Elmosódnak a határok a diplomával, a középiskolai és szakmai végzettséggel betölthető munkakörök között.

Az általános iskolából kikerülő ügyes kezű lányoknak lehet jó lehetőség a varrónőképzés Fotó: Gál Gábor

A gépipari szakmákon kívül a támogatott képzések listáján a piaci igényekkel arányosan jelennek meg a szolgál­tató, agrár és egészségügyi szakok is. A listán külön szerepelnek a szakgimnáziumokban és a szakközépiskolákban folyó képzések.

A szakképesítések döntő részét az állami szakközépiskolákban lehet majd megszerezni. Kisebb képzési beiskolázási keretszámokat kaptak a megyében fontos szerepet játszó egyházi, alapítványi iskolák és a speciális igényű diákok képzését végző intézmények. A keretszámok az ingyenes második szakképesítésnek és az esti oktatásnak is köszönhetők.

A hagyományos szakmákhoz növekvő számban csatlakoznak az informatikát és a korszerű technológiák ismeretét igénylők: alternatív gépjárműhajtási technikus, infokommunikációs hálózat­építő és -üzemeltető, informatikai rendszerüzemeltető, IT-mentor, szerszámkészítő, vízgépészeti technikus, webfejlesztő. A megyei beruházások igényeit igyekszik kielégíteni az abroncsgyártó vagy a mechatronikus karbantartó képzés. Más foglalkozások esetében pedig a kiöregedő szakemberállomány és az ezzel együtt jelentkező megújuló technológia indokolja, hogy újra meghirdessenek 10-15 éve nem indított képzéseket, például a járműfényezőt, kárpitost, ácsot, bádogost.

Hegesztő helyett női szabó

A 2018–2019-ben érvényes hiány-szakképesítések listája Heves megyében, ahol még ösztöndíj is kapható az iskolaidő alatt: abroncsgyártó, autósze­relő, bányaművelő, cukrász, erdészeti szakmunkás, gépgyártástechnológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, gyakorló csecsemő- és gyermekápoló, ipari gépész, karosszérialakatos, kőműves, központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő, mechatronikai technikus, mezőgazdasági gépész, női szabó, pék, szakács, szociális gondozó és ápoló, villanyszerelő.

Fülöp Gábor, a HMFKB elnöke szerint a tavasszal javasoltakhoz képest egy változás történt a listában, kikerült a hegesztőképzés, amit sajnálnak, s bekerült a női szabó, amely az általános iskolából kikerülő lányoknak jelenthet lehetőséget. Utóbbira mérhető kereslet jelenleg nincs a megyében, mert a varrodák száma minimális. A női szabóhoz valamelyest rokon szakmákra, kárpitosra például lehet igény, de a tanultak otthon, illetve esetleg szállodákban, a bútoriparban is hasznosíthatók.

 

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!