heves megye

2017.08.18. 07:36

Utánajártunk, mit csinálnak a szeméttel a vendéglátóhelyek

A vendéglátóhelyeken nagyobb mennyiségű szemét keletkezik. Megérdeklődtük, ki, hogyan oldja meg a szétválogatást.

Berecz Renáta

Egyre több a megyében a környezettudatos vendéglátóhely, de van még jócskán min javítani

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Két éve nyitott meg Egerben a Különjárat nyers és vegán bisztró. Tulajdonosai a kezdetek óta a környezettudatosság jegyében próbálják végezni munkájukat, s Máté Adrián ügyvezető elmondása szerint ez nem mindig egyszerű. A téma iránti elhivatottságuk az, ami miatt mindenképpen odafigyelnek a különválogatásra. Kezdetben a papírhulladékot az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel vitették el, de növekvő forgalmuk miatt az felhalmozódott náluk. Úgy döntöttek, apránként inkább gyűjtőszigetekbe viszik, ahogy az üveget és a műanyagot is. Ez persze több időt és energiát igényel, de úgy gondolják, megéri a fáradságot. Komposztálással is foglalkoznak, az arra alkalmas élelmiszereket így újrahasznosítják.

Egyre több a megyében a környezettudatos vendéglátóhely, de van még jócskán min javítani Fotó: Berán Dániel

 

Dr. Zsidai Sándor, a szarvaskői Öko-Park Panzió-Kemping és Kalandpark tulajdonosa elmondta, szintén a létesítmény indulása óta foglalkoznak a környezettudatos hulladékgyűjtéssel, hiszen profiljukat tekintve ez evidens. A területükön kihelyezett szelektíves gyűjtőedények vannak, melyeket vendégeik is használnak. A szobákban erre a célra elkülönített szemetesedények nincsenek, de az érkezők figyelmét mindig felhívják arra a lehetőségre, hogy az újrahasznosítható hulladékot ne azokba dobják, hanem melléjük tegyék. A takarítónők gondoskodnak arról, hogy mindez jó helyre kerüljön. A megnövekedett forgalom miatt nyáron esetenként nagyobb mennyiségű szemét gyűlik össze, s ilyenkor jó lenne, ha akár havonta kétszer is elszállítanák az elkülönítetten gyűjtött hulladékot.

Többet kell fizetniük

Megkerestük a témában illetékes Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t is. A cég vezetősége arról tájékoztatott, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj mértékét jogszabály határozza meg, amely különbséget tesz lakos, illetve gazdálkodó szervezet között. Utóbbinak többet is kell fizetnie. Hozzátette, e kettő között a gyűjtés és szállítás során azonban más különbség nincs, kivéve, ha nagyobb mennyiséget kellene átvenniük. Hangsúlyozta azonban, hogy alapesetben az elkülönítetten gyűjtött hulladék elszállításáért a közszolgáltatási díjon felül egyéb költséget nem kell fizetni.

A társaságot irányító testület úgy véli, több szempontból is fontos a szelektív hulladékgyűjtés. A keletkezett szemét elkülönített gyűjtésével a vegyes hulladék mértéke csökkenhet, így a szolgáltatás után fizetendő közszolgáltatási díj kevesebb is lehet. A környezetünket is kíméljük, ami mindenkinek ösztönző kell legyen. Hozzátették, szolgáltatási területükön egyre több gazdálkodó szervezet gyűjti szelektíven a hulladékot. Kiemelték, hogy az elkülönített gyűjtés mindenkinek törvényben szabályozott kötelezettsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!