Fura felhő

2023.06.24. 21:30

Ritka jelenség tűnt fel az égen Szűcsinél, ez pedig nem jelent jót

Mammatusokat örökített meg egy olvasónk.

Sz. M. L.

Ezek a mammák okoztak fejtörést Szücsiben

Forrás: Beküldött fotó

Mammatus látszott Szűcsi felett péntek este a narancssárga riasztás idején, melyet olvasónk meg is örökített. A mammatus (avagy mammatocumulus) egy ritka felhőképződmény, mely a cumulonimbus felhő lehetséges velejárója – legalábbis a Wikipédia szerint.

Mammák közelebbről Forrás: Beküldött fotó

Neve a latin „mamma”, vagyis mell szóból ered. A leírás szerint olyan felhődudorokból áll, melyek a zivatarfelhők üllőjének alsó részéről lógnak alá. A mammatus mindig az érett stádiumban lévő cumulonimbusokhoz társul, tehát az esős idő előjele.

A ritka de szép jelenség nem sejtet sok jót Forrás: Beküldött fotó
Jászárokszállásnál is megörökítették az égi jelenséget
Forrás: Beküldött fotó

Ez a felhőtípus a fordított hőáramlás jelenségének köszönhetően alakul ki. A zivatar folyamán a meleg és nedves felszálló légáramlatok felemelkednek a troposzféra felső határához. Ebben a magasságban a hőmérséklete és a levegő stabilizálódik, ami a felhő horizontális terjeszkedését eredményezi, miközben emelkedik. A két légtömeg közötti hőmérséklet-különbség légköri labilitást hoz létre az üllő alatt, ami a felhőben lévő meleg és nedves levegőcelláknak a föld felé irányuló hőáramlását idézi elő. Ezt a folyamatot erősíti a tömegvonzás és a felhőből érkező csapadék hatása.

A mammatusok a Déli-sarkvidék kivételével az egész Földön megjelenhetnek 4500-7500 méteres magasság között, leggyakoribbak a forró égövön. Környezetükben erős eső, széllökések, jégeső, turbulenciák, villámlás és tornádó is előfordulhat. Ha mammatust látunk, jobban tesszük, ha gyorsan fedett helyre megyünk, általában erős viharokat jelez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!