Hideg

2023.11.26. 10:42

Mínusz 20 fokot mértek a Bükkben

Megérintette a tél lehelete a Bükk-fennsíkot. A fennsíkon jelenleg is néhány centis hóréteg található.

Heol.hu

Az ME Földrajz-Geoinformatika Intézet hivatalos Facebook-oldalán hozott nyilvánosságra néhány vasárnap hajnali mérési adatot. Mint fogalmaztak: ma hajnalban a Miskolci Egyetem-MFK-Földrajz Intézet által monitorozott bükk-fennsíki Mohos-töbörben -19,88, tehát majdnem -20 Celsius-fokon állt be a napi T-min, azaz a vizsgálat során a rekeszben mért minimális hőmérséklet.

Mint magyarázták, ennek oka, hogy a fennsíkon jelenleg is néhány centis hóréteg található, amely növeli a felszín albedóját, annak kisugárzási potenciálját.

- Jelenleg a Kárpát-medencét hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek töltik ki és ma éjszaka a derült, szélcsendes időjárásnak köszönhetően a töbör mikroklímarendszerének érvényesülési feltételei adottak voltak. Az inverzió kiépülésében a késő hajnali órákban zavar keletkezett. A tél első leheletei megérintették a Bükk-fennsíkot - írták bejegyzésükben.

A Mátrában is megmaradt a hó, fotóriporterünk képes beszámolójából látszik, ott is télies már a táj:

 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!