A fagy az úr

2024.01.12. 16:44

Így néz ki felülről a jeges Tisza-tó

Gyönyörű légifelvételek készültek a Tisza-tóról, ám veszélyes lenne jégre lépni.

Molnár Helga

Friss légifelvételeket osztott meg oldalán a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Tisza-tó Sarudi-medencéjéről, ahol most a fagy az úr.

Ennek ellenére jégre lépni tilos, hívta fel a figyelmet Szepesi Imre horgász is, aki ismét kinn járt, és friss információkkal szolgált.
– Voltam kint pénteken a Poroszló és Sarud közötti Kis-tiszai részen és szétnéztem egy kicsit. Meglepetésemre elég magas a vízszint, közelíti a nyári vízállást, a parti részeken a jég szélét jellemzően elborította az áradó víz és a Sóházi-kanyarban láttam egy-két jégmentes foltot is. Ez köszönhető annak, hogy árad a térségben a Tisza és ez alól a Tisza-tó sem kivétel, a víz gyors és véleményem szerint a kialakult jégtakarót alulról nyalja a víz, ezáltal vékonyítva a jégborítást.

Az elmúlt két nap alacsony hőmérséklete sem tudott biztonságos jégtakarót kialakítani, hisz közben emelkedik a vízszint is, ezért továbbra sem javaslom senkinek, hogy rámenjen a kialakult jégtakaróra, hisz életveszélyes – figyelmeztet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!