A szél, a szél, a fanyűvő

2024.01.25. 14:30

Rekordokat döntöget a szél, a Kékesen is tombol

Kékestetőn 101,9 km/h-s széllökést mértek csütörtök délelőtt.

Fekete-Vadászi Erika

Tombolt a szél a Kékesen

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Pedig még messze van április, az időjárás már most bolondos kedvében van. Szerdán még szakadt a hó a Mátrában, közben pedig nem csak a melegrekordok dőltek meg hazánkban, hanem a szél is elfújja a korábbi "legeket". 

– Az adatellenőrzés lefutott, így hivatalosan is megdőlt a szerdára vonatkozó napi melegrekord, sőt a szél olyan erős volt, hogy a szélrekordot is elfújta – osztotta meg a HungaroMet a Facebook-oldalán

Mint írták, nagyon úgy néz ki, hogy a csütörtöki szélrekord is megdől, ugyanis a János-hegyen már mértek egy 110 kilométer/órát (km/h) meghaladó széllökést. Az eddigi rekordot egy 1984-es mérés tartotta ezen a napon, amikor is Pogánynál 109 km/h-t mértek. 

Csütörtök délelőtt a budapesti János-hegyen tombolt legerősebben a szél, de ahhoz képest alig gyengült valamit Kékestetőnél is, így hazánk legmagasabb pontjánál a dobogó második helyére fújta be magát a rekordokat illetően. Kékestetőn 101,9 km/h-s széllökést mértek csütörtökön. 

Bár csütörtökre már Heves vármegyében is kezd tavaszias idő lenni, a meleget illetően az ország másik felében dőltek meg a rekordok. 

– Január 24-én a megerősödő szél hatására Sopron Kuruc-domb állomásunkon a léghőmérséklet hirtelen, fél óra alatt kilenc fokkal emelkedve 16,1 fokig melegedett. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb hőmérséklet napi rekordja. Korábban ezen a napon 1993-ban szintén Sopron Kuruc-dombon, illetve Rajkán mértünk 15,5 fokos maximum-hőmérsékletet – írja honlapján a HungaroMet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!