Levegő

2024.04.01. 19:02

Szaharai homok Hevesben is érzékelhető

A húsvéti hosszúhétvége kellemes melegben telt, de sajnos a jó idő kellemetlenséget is hozott. A szaharai homok az egész országot ellepte.

Heol.hu

Egerből sem lehet olyan messzire látni, mint máskor a szaharai homoktól

Forrás: heol.hu

A HungaroMET Facebookon arról számolt be, hogy kristálytiszta égboltról nem beszélhetünk ezekben a napokban, opálosról viszont annál inkább. Több napja van olyan része az országnak ahol át sem sejlett, sejlik a napkorong. Mindez annak köszönhető, hogy kisebb-nagyobb adagokban folyamatosan kapjuk dél felől a szaharai por, ami jelentősen szűri a napsütést. Heves vármegyében is több településen tapasztalható, hogy a szaharai homok megszínezi az égboltot. 

Lőrinci közelében is erőteljesen látszik a szaharai homok
Lőrinci közelében is erőteljesen látszik a szaharai homok
Forrás: Beküldött

Az erőjelzésük szerint azonban, hétfőn este hidegfont érkezik. 

– Késő estétől egy markáns hidegfront hatására nyugat felől egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, a frontális csapadékzóna kedden a déli órákban távozik északkelet felé. Nem fog esni mindenütt ugyanannyi.  A csapadék kimossa a jelentős mennyiségű sivatagi por egy bizonyos részét: saras esőre is többfelé kell számítani, nem most este, éjjel ajánlatos autót mosni! – fogalmaztak. 

A szaharai homok az egészségnek se tesz jót

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a szaharai por okozta kellemetlenségekre. A délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott térségünkbe, melynek köszönhetően országszerte magas az aeroszol részecskék (PM10, hétköznapi nevén szálló por) koncentrációja. A levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, ahol már az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ javasolja, hogy a különösen veszélyeztetettek - a gyermekek, a várandós kismamák, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek - csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba és kerüljék a szabadban történő munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését. A kitettséget csökkenthetjük védőmaszk viselésével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!