Tavasz, vagy tél?

2024.04.03. 12:41

Szeszélyes április: hidegebb volt Apcon, mint Zabarban

Havazás, szél, hideg jellemezte a keddi időjárást. Emellett volt, ahol közel 20 fokot mértek. A szeszélyes áprilisi időjárás komoly szélsőségeket mutatott.

Heol.hu

- 20 fok, zivatarok, viharos szél, délelőtt havas eső, havazás a Kékesen, Apc a trónfosztó "csupán ennyi" történt az elmúlt 24 órában röviden és tömören -  kezdi bejegyzését Facebook-oldalán a HungaroMet Nonprofit Zrt. Igazi szeszélyes áprilisi nap volt kedden.

Igazi szeszélyes április: havazás a Mohos-töbörben
Igazi szeszélyes április: havazás a Mohos-töbörben
Forrás: Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet/Facebook

Délelőtt a hidegfront csapadékzónájából intenzív eső volt a jellemző északon, északkeleten, az intenzív csapadék pedig a hideg, reggel még 0-1 fokos hőmérséklettel találkozva havas esőbe, majd havazásba váltott. A hidegfront felhő- és csapadékrendszere ugyan távolodott és gyengült, de mögötte szép számmal képződtek és növögettek napközben a gomolyfelhők, amelyekből elszórtan záporok, zivatarok is képződtek. A zivatarokat jégeső, és viharos széllökések kísérték. A nyugati, délnyugati szél zivataroktól függetlenül is megerősödött, a szélcsatornában viharos szél süvített. A hőmérséklet gyorsan emelkedett a hidegfront mögött, délután a 20 fokot is elcsíptük. A felhőzet azonban éjszakára csökkent, kiderült az ég, így ma hajnalra ismét lehűlt a levegő. A leghidegebb ezúttal Apc térségében volt, beelőzve ezzel a szinte mindig éllovas Zabart.

A Mohos-töbör sem tavaszi képet mutatott a tegnapi felvételek szerint. A Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyet a tegnap arra dolgozó munkatársaik rögzítettek a hózáporról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!