Szúcs, Eger

2018.05.15. 19:58

Nyakelvágással, megöléssel fenyegettek: a terheltek tagadnak

Nagy médiaérdeklődés kísérte kedden az ­Egri Járásbíróságon a tárgyalást.

Szalay Zoltán

A járásbíróság büntetőtanácsa előtt kezdődött el a büntetőügy tárgyalása Fotó: Berán Dániel

Folytatólagosan, csoportosan, társtettesként és kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni ­erőszak és csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntetté­vel vádol a Szúcson ­három éve tavasszal történtek ­miatt hat férfit az Egri ­Járási és Nyomozó Ügyészség. Az ügyben kedden kezdődött a tárgyalás az Egri Járásbíróságon. A terheltek tagadják, hogy bármilyen bűntény terhelné a lelküket.

Nagy médiaérdeklődés kísérte kedden az ­Egri Járásbíróságon a tárgyalást. A hallgatóság soraiban foglalt helyet Sneider Tamás, a Jobbik országos elnöke is.

Fotóztak, videóztak, fenyegettek a kocsiból

Dr. Köpösdi Orsolya ügyész ismertette a vádiratot. E szerint K. Gergely első-, S. Márk másod-, S. Erik harmad-, D. Imre negyed-, M. Péter ötöd- és K. József Attila hatodrendű vádlottak 2015 januárjában hallomásból tudomást szereztek arról, hogy Szúcson egy roma família falopásból él, rabszolgaként dolgoztat embereket, s rettegésben tart falubelieket. Februárban K. Gergely kibérelt a G. család Kossuth úti házához közel egy ingatlant.

A Betyársereg jelképeit az öltözetükön viselve júniusig folyamatos­ nyomást gyakoroltak G.-ékre távozásra szólítva fel őket. Úgy, hogy többször is a portájuk előtt mentek el autóval, amelyből megfélemlítés szándékával fotó- és videófelvételeket készítettek az udvarukról, a lakásukról. A kocsiból kikiabálva becsmérelték, fenyegették az ott lakókat. Volt, amikor azt ordították: „Megölünk benneteket, büdös cigányok, elvágjuk a nyakatokat!” ­Március 20-án két terhelt a kerítésen átmászva bement G.-ék udvarára, s fenyegetőzött. Egyszer G.-ék két kiskorú lánygyermekét kísérték hazáig a buszmegállótól autóval lépésben haladva mellettük, s lánccal fojtogatást imitálva riogatták őket. G. R. Egercsehiben lakó testvérét, G. F.-et és élettársát a házuk előtt fenyegették, míg 2015. ­június 2-án S. Márk Csehiben autózott, amikor meglátta G. F.-et. Járművével a sértett irányába gyorsított, az illetőnek az útszéli nádasba kellett előle ugrania. G. és családja mindennek hatására elköltözött Szúcsról.

Mindennek alapján emeltek vádat a terheltek ellen, a másodrendűvel szemben még közúti veszélyeztetés címén is.

A járásbíróság büntetőtanácsa előtt kezdődött el a büntetőügy tárgyalása Fotó: Berán Dániel

Csendes, szép vidéket kerestek sportoláshoz

Ezután a vádlottakat szólította a bíróság. Ám mivel egyikük sem tett vallomást, a tanács elnöke a gyanúsítotti vallomásaikat ismertette. Azokból az derült ki, a terheltek egyöntetűen tagadják, hogy bármilyen bűntényt elkövettek volna. Valójában a szúcsi ingatlant sportolásra, bográcsozásra, szórakozásra bérelte ki ismerősétől K. Gergely, aki megismételte a bíróság előtt is, hogy a Betyársereg nem szervezet, hanem sportmozgalom. A testedzésükhöz, a kirándulásaikhoz csendes, szép környezetet kerestek, olcsón bérelhető ingatlant. A videózást, a fotózást részben elismerték, de tudatták: a felvételeket sosem tették közzé.

D. Imre a rendőrségen azt mondta, rágalom, kitaláció, hogy bárkit nyakelvágással, megöléssel fenyegettek volna. A terheltek azt állították: a községbeliek zömével szemben csak G.-ék fogadták őket ellenségesen. Amikor vásárolni mentek, s a házuk előtt haladtak el, kiabáltak feléjük, párszor kövekkel, sörösüvegekkel dobálták meg a kocsijukat. Emiatt feljelentést is tettek a rendőrségen, ez az ügy már bírósági szakban van. Végül közölték valamennyien a bíróság előtt, hogy nem érzik bűnösnek magukat.

A bíróság csütörtökön folytatja az ügy tárgyalását.

Szigorú szankciókat ír elő a törvény

A Büntető törvénykönyv 216. szakaszának rendelkezése értelmében az valósítja meg a közösség tagja elleni erőszak bűntettét, aki más ember valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása, így különösen fogyatékossága, nemi identitása, szexuális irányultsága miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, ami alkalmas arra, hogy az adott csoport tagjában riadalmat keltsen. Alapesetben a szankció három év szabadságvesztés. Ha erőszakkal vagy fenyegetéssel ilyen csoport tagját arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön, az 1–5 évre kerülhet rács mögé. Kettőtől nyolc évig terjed a büntetés, ha a bűntényt csoportosan követik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában