jogerős

2019.07.04. 14:18

Egy év fogházbüntetésre ítélték azt a nőt, aki miatt patakba fulladt a négyéves Patrícia

Elismerte a vádirat szerinti bűnösségét az a most 44 éves asszony, akinek gondatlansága miatt 2017. augusztusában a patakba fulladt egy négy és fél esztendős kislány Kerecsenden. Az Egri Törvényszék ennek megfelelően egy év fogházbüntetést szabott ki rá, aminek letöltését két év próbaidőre felfüggesztette.

Sike Sándor

P. Zoltánné beismerte a bűnösségét és őszinte megbánást tanúsított az előkészítő ülésen is

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Sike Sándor

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte az Egri Törvényszék P. Zoltánné vádlottat, akit a csütörtöki előkészítő ülésen beismerése, és tárgyalásról történő lemondását követően marasztalt el dr. Lévai Zsolt bíró. A váddal megegyező ítélet szerint a 44 éves, időközben Kerecsendről elköltözött asszony gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében bűnös. Az egytől öt évig büntetendő cselekményért a törvényi minimumot szabta ki a bíróság, mert úgy látta, hogy súlyosító nincs, csak enyhítő körülmények vannak. A bíróság rendelkezett a bűnügyi költségekről is. E szerint a nőnek közel 230 ezer forintot kell megfizetnie.

Az ítélet indoklásában a bíró tételesen fel is sorolta azokat a tényezőket, amelyek a kiszabott büntetés mértékét meghatározzák: a terhelt tényfeltáró beismerést tett, kiskorú gyermeket nevel, őszinte megbánást tanúsított, a sértett a rokona, büntetve soha nem volt és jelenleg se folyik ellene semmilyen más eljárás. Büntetése így arányban áll az elkövetett cselekménnyel, s alkalmas a generális prevencióra is.

P. Zoltánné beismerte a bűnösségét és őszinte megbánást tanúsított az előkészítő ülésen is
Fotó: Sike Sándor / Heves Megyei Hírlap

A vádiratban foglaltakban megegyező ítéleti tényállás szerint a sértett a vádlott házastársának az unokahúga volt. A nyári iskolai szünet alatt a kiskorú sértett, Sz. Patrícia szülei két gyermekük felügyeletéről úgy gondoskodtak, hogy a kora reggeli órákban a munkába indulás előtt őket átvitték a vádlott házába, majd a munka végeztével értük mentek. A gyermekek napközbeni teljes körű felügyeletét P. Zoltánné vállalta magára, mivel saját hároméves gyermekének nevelése miatt ő volt otthon. A vádlott férje rendszeresen dolgozni járt, míg a velük együtt élő apósa az egészségi állapota miatt nem volt képes a gyermekfelügyelet ellátására.

Azon a két évvel ezelőtti augusztus 11-i napon is így történt. Az ingatlan hátsó részén a kerítés egy szakaszon hiányzott, ezért az a közeli patak irányába szabadon átjárható volt. A gyermekek délelőtt az udvaron és a házban játszottak. P. Zoltánné és a 9 óra körül hazaérkezett férje házimunkát végeztek, míg a vádlott apósa a ház utcafront előtti részén üldögélt. A kiskorú sértett 9 óra körül a teljesen el nem kerített részen kiment az udvarról a közelben lévő patakhoz, ahol ismeretlen körülmények között vízbe esett, és megfulladt. A terhelt azzal, hogy nem észlelte időben a kiskorú sértettnek az ingatlan területéről történt távozását, majd nem akadályozta meg a sértett patakba fulladását, megszegte a gyermek felügyeletét vállaló személytől elvárható gondossági kötelezettséget. A mulasztás és a halálos eredmény között oksági kapcsolat áll fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában