bűnügyek

2019.07.24. 17:30

Heves megyében volt a legtöbb betörés az elmúlt fél évben

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, velünk ez nem történhet meg, pedig bármelyikünk válhat bűncselekmény áldozatává. Ezzel kapcsolatban kértünk vagyonvédelmi, és bűnmegelőzési tanácsokat a rendőrségtől.

Heol

Rendőrségi adatok alapján készített térképet a Pénzcentrum.hu, amelyből világossá vált, melyik magyarországi megye a legveszélyesebb a bűnözés szempontjából és melyik a legbiztonságosabb. A statisztika a 2018. december 24. és 2019. június 22. között eltelt fél évben történt betörések számából készült.

Kiderült, hogy bár Budapesten volt a legtöbb ilyen bűncselekmény, megyénként 100 ezer lakosra számolva nem Pest megye a legveszélyesebb. Az első helyen Heves megye áll, ahol 39 betörést regisztráltak 100 ezer lakosra fél év alatt. Nem sokkal lemaradva, 33 betöréssel Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye következik a második helyen, a harmadik legtöbb betörés (29) pedig Baranya megyében történt. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, mi nem válhatunk bűncselekmény áldozatává – mondta Kocsis Irén Mária rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője. Hangsúlyozta: azt is tudomásul kell venni, hogy lakásunk védelméről sem a rendőrség, sem más nem fog gondoskodni, ebben elsősorban magunkra számíthatunk. Hogy elkerüljük a nem várt betörést, érdemes számba venni a lehetséges biztonsági megoldásokat, és eldönteni, mekkora költséget tudunk szánni vagyonunk biztonságára.

– A lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók, ajtók, ablakok erőszakos kinyitásával követik el. Javasoljuk a nyílászárók alapos szemrevételét, biztonságuk felmérését egészen a második emeletig, attól magasabban pedig elsősorban a bejárati ajtóét.

A rendőr alezredes szerint fontos továbbá a környezet vizsgálata, a bejárat védelme, az elektronikai védelem, riasztók alkalmazása, valamint az otthon tárolt értékek biztonsága. Ha nem muszáj, ne tároljunk otthon nagy mennyiségű készpénzt, nagy értékű, nem mindennap használatos ékszereket, kötvényeket. Ezt bízzuk a bankra. Ha mégis, alkalmazzunk az értékek őrzésére széfet. És ami ehhez kapcsolódóan szintén nagyon fontos, ismerjük az értékeinket, készítsünk róluk értékleltárt, fényképet, ha mégis ellopnák őket. A későbbi azonosításhoz ezek jelentős segítséget adnak.

– A lakást, a kaput, és azokat a nyílászárókat, amelyekre nincs rálátásunk, de könnyen behatolhatnak rajta akkor is érdemes zárva tartani, amikor otthon tartózkodunk. Végzettséget, címet, családi állapotot nem szabad feltüntetni a névtáblán. Idegeneket ne engedjünk be a lakásba, ha azonban váratlanul ismeretlenek érkeznek, értesítsük a szomszédainkat, hozzátartozóinkat, kérjünk segítséget a rendőrségtől a 112-es számon.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában