Bűnügyek

2020.03.28. 20:00

Az autó utasát megzavarva lopott a hátsó ülésről a két fiatal

Lopni nemcsak ­gépkocsit lehet, hanem autóból is szedhető ki érték. ­Utóbbi gyakoribb, mint a már csak elvétve előforduló kocsilopás. Erről dr. Konkoly Thege László fellebbviteli főügyészségi­ ügyész, a megyei főügyészség sajtószó­vivője adott tájékoztatást.

Szalay Zoltán

A téma azért is időszerű, mert sokan parkoltatják járművüket a vészhelyzetben közterületen, s ezt a tolvajok igyekeznek kihasználni.

A szakember olyan eseteket is említett, amelyekben vádat is emeltek az illetékes vádhatóságok.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség két büntetett előéletű embert vádol több vagyon elleni bűntény elkövetésével. A vádirat szerint a vádlottak tavaly májusban egy gyöngyösi utcán parkoló gépjárműből tulajdonítottak el értéktárgyakat, kihasználva, hogy a tulajdonos nyitva hagyta a kocsi jobb első ablakát. A tolvajok egyike ezen benyúlva nyitotta ki az autó ajtaját, majd az utastérből összeszedett mindent mozdítható dolgot. A sértett fémből készült irattartóját is, a benne lévő személyes iratokkal, bankkártyával és tízezer forint készpénzzel együtt. A másik vádlott közben falazott, azaz a környéket figyelte, majd a kocsi hátsó részéből eltulajdonított egy üveg sört.

A vádindítvány arról is szól, hogy a két férfi másnap hajnalban egy gyöngyösi lakóházba hatolt be, ahol az udvaron álló négykerekűt próbálták meg feltörni. Pechjükre észrevette őket a kutya, amely ugatni kezdett, ezért a vádlottak kénytelenek voltak elszelelni. A sikertelen tolvajlási kísérlet idegesítette őket, s nem sokkal később betörtek egy belvárosi vegyesboltba, ahonnan készpénzt és energiaitalokat zsákmányoltak több mint húszezer forint értékben.

– A járási ügyészség a két férfival szemben magánlaksértés bűntette és többrendbeli lopás vétsége miatt emelt vádat – közölte a sajtószóvivő. – Vádiratában az elsőrendű vádlottal szemben felfüggesztett, míg társa ellen végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott, részleges vagyonelkobzás elrendelése mellett.

Az Egri Járási Ügyészség két fiatal ügyében határozott a vádemelésről. Mégpedig lopás bűntette miatt, mert két éve nyáron Hatvanban együtt próbáltak meg pénzt elemelni egy személyautóból úgy, hogy elterelték a benn ülő utas figyelmét. Az ifjabbik beszélgetni kezdett az illetővel, arra kérte, hogy váltson neki pénz és adjon cigarettát. Közben a cimborája a vezető oldalról behajolva szintén szóval tartotta a járműben várakozót. Miután sikerült zavarba hozniuk férfit, az egyikük elcsente a hátsó ülésen heverő övtáskát, amiben hatvanezer forint volt.

– Korábban az elsőrendű terhelt több lopást is elkövetett – ismertette dr. Konkoly Thege László. – Akkor telefont, pénztárcát kapott ki az utcán sétálók kezéből. A járási ügyészség mindkét vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására és a próbaidő alatt pártfogó felügyelet elrendelésére tett indítványt.

Védőnői szolgálattól vittek el bicikliket

A főügyészség kommunikációs szakembere arról is beszámolt, hogy a Füzesabonyi Járási Ügyészség két tolvajt vádol lopás vétségének elkövetésével. Ők sem gépjárműveket, hanem kerékpárokat tulajdonítottak el az elmúlt esztendő áprilisában Füzesabonyban a védőnői szolgálattól, ahová az egyikük élettársát kísérték el. Mialatt az épületben várakoztak, úgy döntöttek, hogy elviszik a folyosóról az ott lezáratlanul tárolt két női biciklit. Az ötletet gyors cselekedet követte, így a gyalog érkező vádlottak járművekkel mentek haza a Rákóczi útról. A lopással okozott kár később részben megtérült. A járási ügyészség mindkét büntetett előéletű elkövetővel szemben végrehajtandó szabadságvesztés-büntetés kiszabását indítványozta. Ebben az ügyben első fokon a Füzesabonyi Járásbíróság hozza majd meg az ítéletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában