következmények

2021.04.29. 07:00

Elkeserítő: Heves megyében is divat lett a büntetőfékezés

Az utakon látszólag egyre gyakoribb az úgynevezett büntetfőkezés, amely a közúti veszélyeztetés egyik formája. Nagyon rá lehet fázni, ha valaki így akarja szankciónálni a másik sofőrt.

Gidai Zsanett

A car accident. Traces of braking tires on the road surface. Warm light.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szinte már minden héten szembe lehet találkozni olyan hírekkel és videókkal, amelyekben az autók vezetői büntetőfékezéssel próbálnak példát statuálni, ám ezzel szabályt sértenek, és akár börtönbüntetés is lehet a meggondolatlan cselekedet vége.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly Heves megyében 19 esetben rendeltek el bütetetőeljárást közúti veszélyeztetés bűncselekménye miatt, és ebből kilenc volt az, amit büntetőfékezésnek hív a közvélemény.

A részletekről Soltész Bálin r. őrnagyot, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét kérdeztük. Elmondta, a köznyelvben elterjedt büntetőfékezés az, amikor egy járművezető egy közlekedési helyzetben, vélt vagy valós sérelme miatt, netán egy konfliktushelyzetben a mögötte haladó járművet indokolatlan fékezéssel a sebessége csökkentésére kényszeríti. Ezzel az indokolatlan lassítással a mögötte érkező közlekedési eszköz stabilitását csökkenti, hirtelen fékezésre, kitérésre vagy sávváltásra kényszeríti.

Ezzel közvetlen veszélynek teszi a mögötte közlekedő járműben utazó személyek életét,

testi épségét, hiszen a hirtelen fékezés vagy irányváltás miatt könnyen elvesztheti a stabilitást, és a lassítani kényszerülő vezető balesetet is szenvedhet.

– Különösen veszélyes ez abban az eseteben, amikor olyan járművezetővel szemben alkalmazzák, aki kevés gyakorlattal és tapasztalattal rendelkezik, nincsen megfelelő vezetéstechnikai tudás birtokában, hogy ilyen, hirtelen bekövetkező veszélyhelyzetet kezeljen. Avagy az általa vezetett jármű az egyedi sajátosságai, mint a méret, a súly vagy számos menetdinamikai jellemző, fizikailag is képtelen ezen közlekedési szituáció megoldására – fogalmazott a sajtószóvivő.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Reméljük a mai nyugodtabb nap lesz a sztrádán!

Hozzátette, közúti veszélyeztetés minden olyan cselekmény továbbá, amely alkalmas arra, hogy a közlekedési szabályok megszegésével mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki. Ilyen lehet például, ha valaki a autóval, motorral szándékosan közel megy egy másikhoz. Illetve, ha a járművezető haladás közben rárántja a kocsija kormányát a másik járműre.

Egyre több autóban található fedélzeti kamera, ami rögzíti az utakon lejátszódó esetleges bűncselekményeket, szabálytalanságokat. Az efféle esetek bizonyítása és a tényállás teljes körű tisztázása során jelentős segítséget nyújthatnak a térfigyelő kamerák vagy a gépkocsikban rögzített menetrögzítő eszközök által készített felvételek.

Akár több évre is rácsok mögé is kerülhet a keménykedő sofőr

Soltész Bálint elmondta, egytől öt évig terjedő szabadságvesztést kaphat valaki, ha a bűncselekménnyel súlyos testi sértést követ el, kettőtől nyolc évig kerülhet rács mögé akkor, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget idéz elő. Öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés-büntetés szabható ki akkor, ha halált okoz, illetve a szankció öttől tizenöt évig terjedhet, ha a bűnt kettőnél több ember halálát okozza. Abban az esetben, ha nem sérül meg senki, és az elkövető büntetlen előéletű, rövidebb, felfüggesztett szabadságvesztésre számíthat, de akár magasabb összegű pénzbüntetésre, illetve bevonják a jogosítványát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában