Kristály

2021.09.04. 11:39

Kábítószert árult az egész Heves megyei család

Új pszichoaktív anyaggal visszaélés, illetve minősített kábítószer-kereskedelem bűntettének elkövetésével vádolnak a megye vádhatóságai szűkebb hazánkban élő személyeket. A büntetőeljárásokról csütörtökön kiadott sajtóközleményében dr. Szalóki Zoltán megyei főügyész tájékoztatta a Heolt.

Sz. Z.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A büntető igazságszolgáltatás munkájának jól körülhatárolható részét a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás elleni küzdelem teszi ki. Így van ez Heves megyében is, ennek része a mostani vádemelés is – hangsúlyozta a megyei ügyészi szervezet munkájának irányítója.

Az egyik bűnügyben egy tarnaörsi család tagjai ellen emelt vádat az Egri Járási Ügyészség, amelynek vádindítványa szerint a famíliához tartozók a múlt év nyarát megelőzően hosszabb időn át árulták a kristály néven ismertté vált, etil-hexedron tartalmú új pszichoaktív anyagot a falujukban, elsősorban az ott lakóknak.

A nyomozás és az azt követő vizsgálat kiderítette, hogy a kábító hatású szert, a kristály elnevezésű új pszichoaktív anyagot a családfő szerezte be. Azt a vádlottak a faluszéli házukban kis alufóliákban pakkokba csomagolták, és napi rendszerességgel árusították. Az eladásban az apa mellett részt vett az anya és a most 17 esztendős fiuk is. A mama értesítette a kábítószert megvásárló fogyasztókat a szer érkezéséről, a gyermek pedig állandó ügyeletet tartott a lakásban.

A három vádlott rendszeresen látott el az új pszichoaktív anyaggal legalább kilenc embert, akik közül többen még kiskorúak voltak. A terheltek a drog értékesítéséből csaknem ötmillió forint jövedelemre tettek szert. Arra is fény derült, hogy az elsőrendű vádlott apa nem csupán értékesítette, de fogyasztotta is a kristályt, mindezen túl szedte a kábítószernek minősülő amfetamint.

Kellékek a kábítószer forgalmazásához Fotó: Heves Megyei Főügyészség

– Az Egri Járási Ügyészség mindhármójukat bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja, emellett a letartóztatásban lévő szülőkkel szemben még kiskorú veszélyeztetésének bűntette, a férfi ellen pedig kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer-birtoklás vétsége miatt is vádat emelt – ismertette a hivatalos dokumentumban foglaltakat dr. Szalóki Zoltán.

Hozzáfűzte, hogy a vádirat mértékes indítványt tartalmaz arra, hogy a bíróság a férfit és az asszonyt ítélje hat-hat év börtönbüntetésre, valamint mellékbüntetésként tiltsa el őket határozott időre a közügyek gyakorlásától. A járási ügyészség azt is indítványozza, hogy a fiatalkorú vádlottal szemben másfél esztendei, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés-büntetést szabjon ki.

Másik, szintén drogkereskedéssel összefüggő ügyet is megemlített közleményében a megyei főügyész. E szerint a Heves Megyei Főügyészség egy ugyancsak letartóztatott 27 éves férfi ellen állított össze vádiratot jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt. A büntetőeljárás során megállapított tények és begyűjtött bizonyítékok azt tanúsítják, hogy a terhelt kokainfogyasztó. Mindemellett 2018 közepétől az előző esztendő augusztusáig Egerben az ismerőseinek árult is kábítószert, elsősorban marihuánát és amfetamint. Azok eladásával több mint négyszázezer forintot keresett.

– A Heves Megyei Főügyészség a fiatalember esetében hét év hat hónap fegyházbüntetésre, mellékbüntetésként nyolc esztendőre szóló közügyektől eltiltásra, valamint vagyonelkobzásra tett indítványt az Egri Törvényszékre benyújtott vádiratában – közölte dr. Szalóki Zoltán.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában