Elsőfokú ítélet

2021.10.25. 15:42

Füzesabonyi gyilkosság: 18 év fegyházra ítélték a fiatalt, aki halálra késelte ismerősét

A Heves Megyei Főügyészség nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a 21 éves, büntetett előéletű elkövetővel szemben.

Heol

Az Egri Törvényszék a letartóztatásban lévő vádlottat nyereségvágyból és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 18 év szabadságvesztés büntetésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtási fokozatát fegyházban állapította meg – tájékoztatta a Heolt az Egri Törvényszék Sajtóosztálya.

A törvényszék megállapította, hogy a vádlott a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható legkorábban feltételes szabadságra. A törvényszék a vádlottal szemben egy korábban kiszabott – végrehajtásában 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – 1 év 8 hónap börtön fokozatú szabadságvesztés végrehajtását is elrendelte.

A törvényszék a kiszabott szabadságvesztés tartamába a vádlott által 2020. június hó 18. napjától a mai napig előzetes fogvatartásban töltött időt beszámítani rendelte. A törvényszék a vádlottal szemben 30 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, rendelkezett továbbá a bűnjelekről és kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott részletes, tényfeltáró, bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, továbbá, azon körülményt, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetésekor a 20. életévét sem töltötte be, fiatal felnőtt volt. A bíróság súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, a bűncselekmény kétszeres minősülését, továbbá, hogy a vádlott cselekményét végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el.

A törvényszék ítélete jogerőre nem emelkedett, az ítélet ellen a Heves Megyei Főügyészség a büntetés mértékének súlyosítása, a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezett.

A másodfokú eljárást a Debreceni Ítélőtábla folytatja le.

A vádlott 2020. június 16. napján a délutáni órákban a fővárosba akart eljutni, útközben a füzesabonyi pályaudvaron leszállították, mert menetjegy nélkül utazott. A füzesabonyi pályaudvaron összeismerkedett az ittas állapotban lévő sértettel, akinek a meghívására előbb a környékbeli vendéglátóhelyeken italoztak, majd felmentek a sértett lakására. Éjfél után az

addigra erősen ittas állapotba került sértett lefeküdt a kanapéra és elaludt. Ezt követően a vádlott elővett a konyhából egy kést és azzal a sértettet nyakon szúrta, majd könnyen értékesíthető tárgyakat keresve átkutatta a lakást, melynek során különböző értéktárgyakat vett magához, hogy azokat később értékesítse.

A szúrás hatására a sértett meghalt, életét azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg.

A vádlott miután a sértett haláláról meggyőződött a hajnali órákban vonattal Budapestre utazott, ahol a megszerzett tárgyakat értékesítette, elcserélte, egy részét kidobta.

Ezek is érdekelhetik