Hősök

2022.03.31. 10:41

A tűzoltó a szabadnapján is tűzoltó - egri lánglovagot is kitüntettek

Hősies Helytállásért kitüntetést kaptak.

HEOL

Hősies Helytállásért elismerésben részesültek

Forrás: Szőke Péter/BM OKF

Fotó: Szoke Peter

Hősies helytállást tanúsító és kerek születésnapjukat ünneplő kollégákat köszöntöttek március harmincadikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon - tájékoztatott a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook-oldalán. Öt nem mindennapi történetet osztottak meg arról, hogy a tűzoltó még a szabadnapján sem feledkezik meg a hivatásáról. Ha baj van, rohan, hogy segítsen.

Hősies Helytállásért elismerésben részesültek

  • 2021. október 29-én kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete, a tüzet az éppen szabadnapját töltő Bubelka Máté tűzoltó törzsőrmester, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka vette észre. Egy locsolótömlő segítségével oltani kezdte a lángokat, illetve hűtötte a szomszédos épület tetőszerkezetét, amíg a hivatásos tűzoltó egységek a helyszínre nem értek.
  • 2021. december 21-én egy kijelölt gyalogátkelőhelyen elütöttek egy embert. A sérültnek nem volt pulzusa, keringése és légzése. A balesethez elsőként Balog Csaba tűzoltó törzsőrmester, az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság szabadnapos beosztott tűzoltója érkezett. Azonnal értesítette a mentőket, megkezdte a mellkasi kompressziót, így a sérült életjelei visszatértek, és a mentők stabil állapotban szállították kórházba.
A tűzoltó testvérpár nem késlekedett, amikor segíteni kellett
Forrás: Rutkai-Dér Vivien/BM OKF
  • 2022. február 13-án Adolf Péter tűzoltó főtörzsőrmester éppen szabadnapját töltötte, amikor észrevette, hogy tűz ütött ki egy házban. A nyergesújfalui katasztrófavédelmi őrs gépjárművezetője azonnal megkezdte a káreset felszámolását, az égő, zárt helyiségből kivitt egy gázpalackot, ezzel megakadályozva, hogy az felrobbanjon.
  • 2022. február 16-án bejelentés érkezett a segélyhívószámra arról, hogy rosszul lett egy idős ember. Balázs István tűzoltó zászlós, a kecskeméti hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője érkezett a helyszínre, és megállapította, hogy a betegnek nincs légzése, ezért rögtön megkezdte a szívmasszázst és defibrillátort helyezett fel. A mentőszolgálat diszpécserének telefonos útmutatásai alapján folytatta a szívmasszázst, a befújásos lélegeztetést, és ennek köszönhetően a mentők stabil állapotban szállították kórházba a beteget.
  • 2022. február 22-én egy kétszintes családi ház emelete teljes terjedelmében égett. A közelben volt az éppen szabadnapját töltő tűzoltó testvérpár, László Attila tűzoltó százados és László Szabolcs tűzoltó százados. Azonnal a helyszínre siettek, az égő épületből kimentettek egy sokkos állapotban lévő embert, oltani kezdték a tüzet, majd segítséget nyújtottak a hivatásos tűzoltóegységnek a beavatkozásban előkészítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában