Kábítószer

2022.07.11. 13:55

Ventilátor és különböző lámpák segítségével nevelt otthonában kannabiszt a verpeléti férfi

Kábító hatású anyagokkal összefüggésben elkövetett bűntények miatt emelt vádat Heves megyében a központi Egri Járási Ügyészség.

Szalay Zoltán

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

– A kábítószerekkel és az azokhoz hasonló új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos engedély nélküli tevékenységek jellemzően bűncselekménynek minősülnek – tájékoztatta portálunkat hétfőn a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész azt is közölte, az ilyen tevékenységek közé tartozik a tiltott drogok fogyasztás céljából történő megszerzése, tartása, vagy birtoklása, de a termesztése és a mások számára történő átadása, illetve eladása is. E bűntények büntetési tétele részben eltérő a Büntető Törvénykönyvben.

A szakemberek azt is tudatta, hogy a megyében a központi, azaz az Egri Járási Ügyészség az utóbbi időben több esetben emelt vádat ilyen deliktumok miatt.

Egy egri fiatal két éve augusztusban a megyeszékhelyen egy dílertől vett csekély mennyiségű kannabiszt. Annak egy részét elfogyasztotta, ám a megmaradt részt a bűnüldözők megtalálták nála. Le is foglalták tőle.
– A vádhatóság kábítószer birtoklásának vétségével vádolja az ifjút, akivel szemben pénzbüntetés kiszabására és elkobzásra tett indítványt – ismertette a vádindítványt a sajtószóvivő.

Ugyanennek a bűnténynek a megvalósítása a vád az ellen a 22 éves férfi ellen, akinek a bükkszenterzsébeti lakóhelyén a hatóság csekély mennyiségű marihuánát talált. Azt a vádlott a későbbi fogyasztás szándékával tartotta a lakásban. Az ügyészség ebben az esetben a pénzbüntetés mellett közérdekű munka kiszabását is indítványozza a bíróságnak, valamint azt, hogy rendelje el a kábító hatású anyag elkobzását.

Csekély mennyiségű új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétségével vádolja az ügyészség azt a 38 éves egri lakost, aki 2020 nyarán tiltott szert adott el 1000 forintért a városban egy fogyasztónak. Az ő esetében pénzbüntetés az indítvány.

Dr. Konkoly Thege László közlése szerint súlyosabb büntetésre számíthat viszont az a termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével vádolt verpeléti férfi, aki tavaly novemberben a korábban beszerzett magok felhasználásával a lakóhelyén Cannabis Sativa-L növényeket ültetett. Azok növekedését ventilátorral és különböző lámpákkal segítette. A terhelt a kábítószert fogyasztotta is, amit a lebukásakor a szervezetében kimutatott delta-9-THC metabolit bizonyít.

– A vádhatóság ez esetben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés-büntetést és elkobzást indítványozott, továbbá azt, hogy a bíróság kötelezze a termesztőt az ellene folytatott nyomozásban felmerült 361 ezer 13 forint bűnügyi költség megfizetésére – tudatta a főügyészségi sajtószóvivő.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában