Önbíráskodás

2022.09.22. 11:43

Megöléssel is fenyegette anya és fia a sértettet a közúton elszámolási vita miatt + videó

A sértett autójának visszapillantó tükreit is letörte az anya és a fia, akik a ki nem fizetett mun kabárt követelték.

Sz.Z.

Önbíráskodás bűntett kísérletének elkövetésével vádolja az Egri Járási Ügyészség azt az anyát és fiát, akik – egyebek között – a fiú ki nem fizetett munkabérét követelték erőszakkal és fenyegetéssel a vállalkozótól. A büntetőeljárás vádemelési szakaszáról a Heves Megyei Főügyészség tájékoztatta portálunkat a csütörtökön kiadott sajtóközleményében.

A napokban elkészült vádirat arról szól, hogy a férfi vádlott a sértett alkalmazásában állt, aki egyúttal átmenetileg segítette a terheltet és a családját azzal, hogy szállást biztosított nekik.

A férfi az elmúlt esztendő nyarán felmondott a munkaadójánál, aki az elmaradt munkabére kifizetését a következő hét hétfőjére ígérte. A família a nekik nyújtott átmeneti szállást is el kívánta hagyni, azonban onnan a ruhákat és egyéb vagyontárgyakat az elhatározásuk napján nem tudták elvinni, ami miatt dühbe gurultak.

A váddokumentumban foglaltak szerint családtagok 2021. június 11-én Eger és Egerszalók között haladtak az autójukkal, amikor út szélén parkolva meglátták a sértett kocsiját, ezért megálltak. Az anya és a fia kiszálltak a járművükből, majd a sértett személygépkocsijához mentek, ahol a követelni kezdték a még ki nem fizetett bért, valamint a férfi terhelt gyermekének a ruháit. Mindemellett a a fiú az őt korábban foglalkoztató embert megöléssel fenyegette, illetve letörte az autójának jobboldali a visszapillantó tükrét. Az anya ugyancsak azt hangoztatta, hogy mielőbb kéri az elmaradt bér kifizetését és az unokája ruháit, majd ő a baloldali tükröt törte le a sértett autójáról, amit a fia megragadott és megpróbálta azzal betörni a jármű szélvédőjét. Ezt követően rugdosni kezdte a személygépkocsi elejét, miközben tovább fenyegetőzött.

Mindezek után a családtagok távoztak a helyszínről. A cselekménynél jelen volt a vádlottak egyik rokona, aki megpróbálta visszatartani őket a tettük folytatásától. Vele szemben az ügyészség az eljárás megszüntetéséről határozott.

Az Egri Járási Ügyészség a bíróságra benyújtott vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés-büntetés kiszabását indítványozta a magáról megfeledkező anyával és fiával szemben egyaránt.

A jelenleg hatályos Büntető Törvénykönyv 368. szakaszának rendelkezése értelmében az valósítja meg az önbíráskodás bűncselekményét, aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. Alapesetben ez bűntett, amit egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni a jogalkotó. A deliktum minősített esetének tettese kettőtől nyolc évig terjedően kerülhet rács mögé jogerős bírósági döntéssel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában