Bűnügyek

2023.01.11. 10:19

Franciaágyat vett volna, de hoppon maradt az óvatlan Heves vármegyei vásárló

Heves vármegyében az elmúlt héten több olyan bűncselekmény is történt, melyekhez a sértettek gyanútlan vagy felelőtlen viselkedése járult hozzá.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A napokban négy eset miatt érkezett bejelentés a rendőrségre - közölte portálunkkal Lázár Levente vármegyei rendőrségi sajtóreferens. Egy nő az egyik internetes oldalon akart franciaágyat vásárolni, ezért egy rövid üzenetváltást követően el utalta a vételárat (60 ezer forintot) az eladónak, aki ezt követően elérhetetlenné vált. További három sértett pedig szintén online vásárolt előre utalással karórát, játékkonzolt, illetve munkagépet, amelyek szintén nem érkeztek meg a vevőkhöz.

Ezeket a csalásokat megelőzni csak úgy lehet teljes bizonyossággal, ha az eladó és a vevő személyesen találkoznak, és az áru vételárát csak az áru átvételekor adják át, vagy utalják el.

 

Sajnos többen is banki csalóknak estek áldozatul. Egy egri, illetve bélapátfalvai lakos bankkártya-adatait szerezte meg ismeretlen személy az interneten egy hamis linkkel, és a bankszámlájukról 45 ezer illetve 135 ezer forintos tranzakciót hajtott végre. Egy lőrinci lakosnak pedig ismeretlen módon törték fel az online fiókját, majd 16 ezer forint értékben vásároltak vele.

 

Az adathalászat útján megszerzett adatokkal történő visszaélés nagyon népszerű az utóbbi időben. Ál-nyereményjáték, internetes vásárlás, internetezés során csak egy linkre kell kattintani, esetleg kitölteni egy egyszerű kis kérdőívet, vagy válaszolni néhány egyszerű kérdésre, s míg ezt megteszik, ellopják az adatokat, amivel később különböző visszaéléseket követnek el.

A szakember jótanácsokkal is ellátott minket ezeknek megelőzésére.

  • Soha ne adják ki ismeretleneknek, főként interneten a bankkártya számot, PIN-kódot, személyes adatokat!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsenek fel vagy töltsenek le a számítógépre, illetve a telefonra, bárki is javasolja azt Önöknek!
  • Mielőtt bejelentkeznének az internetbankba, mindig ellenőrizzék a böngésző címsávban a honlap pontos címét, majd kattintsanak a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra, így láthatják, hogy valóban az Önök bankja üzemelteti-e a honlapot. Amennyiben más jelenne meg, azonnal zárják be az oldalt!
  • A csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető információkat rólunk vagy a vállalatunkról (például a közösségimédia-profilok felhasználásával). Nem bízhatunk meg a hívóban csak azért, mert ismeri ezeket az adatokat!

Felelős magatartással a legtöbb bűncselekmény megelőzhető! Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában