Megelőzés

2023.01.27. 12:02

Óvjuk a közlekedés legvédtelenebb résztvevőit! – a Heves vármegyei rendőrök jó tanácsai a gyalogosoknak

A hideg évszakban az időjárási és az ebből fakadó rossz látási viszonyok indokolják a gyalogos balesetekkel kapcsolatos figyelemfelhívást és a hasznos tanácsokat.

HEOL

A gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb szereplői. Az őket ért balesetek jelentős része visszavezethető arra, hogy a gyalogosok kevésbé képzettek, valamint előfordul, hogy figyelmetlenebbek, mint a járművezetők általában – hívta fel a figyelmet a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság prevenciós Facebook-oldalán.

Mint írják: a gyalogosok túlságosan bíznak a védettségükben, figyelmetlenül lépnek az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét. Másik jellemző figyelmetlenség, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a vezetőknek a megállásra.

Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, mind a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek. A rendőrök ezért kérik a gyalogosokat, hogy:

  • Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton! (A szemkontaktus sokat segít!)
  • Legyenek mindig kiszámíthatóak! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat, vagy tegyenek a táskájukra láthatóságot növelő eszközöket!

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a láthatósági mellény fontosságára is felhívják a figyelmet. Mint a bejegyzésben fogalmaznak, a gyalogosnak lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény viselése kötelező. Fontos tudni, hogy amennyiben kiszállunk a járműből, gyalogosnak minősülünk, tehát a járműben annyi láthatósági mellény legyen, hogy mindenkinek jusson, ha éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül elhagyja a járművet.

A rendőrök felhívják a járművezetők figyelmét továbbá:

  • Fontos, hogy kellő körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket!
  • Az alap, hogy itt a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni, ezért ezt a helyet a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!
  • Próbáljanak szemkontaktust teremteni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
  • Csapadékos, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába, az autósnak pedig számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, akár a jármű elé kerülhet.

A bejegyzésben beszámoltak arról is, hogy egyre több gyalogos baleset hátterében mobiltelefonok (főleg az okos készülékek) használatának rendkívüli mértékű elterjedése és az egyes alkalmazások figyelemelvonó hatása áll. Az elmúlt időszakban számos súlyos baleset történt, mert a gyalogos figyelmét mobiltelefonja valamely applikációja vonta el az úttesten átkeléskor vagy éppen zenét hallgatott fej- illetve fülhallgatóval. Az élet és egészség érdekében fontosabb a kapcsolat a külvilággal, mint a mobillal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában