Hamis vád

2023.01.10. 15:46

Prostitúcióra kényszerítéssel vádolta férjét az egri nő, a bíróságon derült ki, hogy hamisan

A nő szerint bántalmazta is.

HEOL

Az Egri Járási Ügyészség most olyan elkövetővel szemben emelt vádat, aki szándékosan megtévesztette az igazságszolgáltatási szerveket.

Az ügyészség hamis vád bűntette miatt emelt vádat az ellen a 39 éves nő ellen, aki saját férjét keverte bajba azáltal, hogy 2021 telén az Egri Rendőrkapitányságon feljelentést tett a házastársa ellen, amelyben valótlanul azt állította, hogy a férfi korábban éveken át bántalmazta és prostitúciós tevékenységre kényszerítette őt, valamint a jelenlegi élettársát is. A nyomozó hatóság a feljelentést megvizsgálta és az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette. Megállapította ugyanis, hogy a feljelentés minden alapot nélkülözött.

Az Egri Járási Ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt a feleséggel szemben.

Aki a hatóságnál büntetőeljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan – és a hamis vád esete nem áll fenn –, a hatóság félrevezetésének vétségét követi el. A tettes ilyenkor tartalmilag bűncselekményre vonatkozó valótlan tényállítást tesz, amit tulajdoníthat ismeretlen tettesnek, kitalált személynek, vagy olyannak, aki már nem él, de állíthatja akár azt is, hogy ő maga volt az elkövető. Amennyiben azonban a valótlan bejelentés létező, konkrétan beazonosítható személyre vonatkozik, már nem hatóság félrevezetéséről, hanem hamis vád bűntettéről beszélünk. Ez utóbbit az követi el, aki mást a hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol.

A hamis vád büntetési tétele alapesetben 3 évig, a hatóság félrevezetéséé pedig 2 évig terjedő szabadságvesztés.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában