Bűncselekmény

2023.01.10. 11:04

Visszaéltek az MKB Bank nevével megyénkben: 3,5 millió forint tűnt el egy bankszámláról

Az elmúlt héten történt online bűncselekmények ismét a bankok nevében jelentkező csalókhoz köthető esetek voltak. Úgy tűnik, sokan még mindig nem ismerik a módszereiket, így könnyebben dőlnek be a bűnözők átveréseinek.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Heves Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság prevenciós oldala osztotta meg a következő eseteket: 

H. L. január hatodikán tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki az MKB Bank alkalmazottjaként azzal kereste meg telefonon, hogy adategyeztetésre van szükség, melynek során több a számlájához kapcsolódó adatot is elkért, melyeket a sértett jóhiszeműen megadott. Ezt követően a bankszámláról 3,5 millió forint körüli összeget tulajdonítottak el. 

K. A. szintén január hatodikán tett feljelentést, az ő banki adatait e-mail útján szerezték meg a csalók, a hamis banki e-mailben küldött link a bank oldalára hasonlító hamis weboldalra vezetett, ezzel együtt a netbankos jelszó megváltoztatására kérték a sértettet, akinek miután ezt megtette, levontak a számlájáról közel 140 ezer forintot. 

Az MKB Bank egyébként a honlapján fontos információkat osztott meg az adathalászattal kapcsolatban, például mit tegyünk, hová forduljunk abban az esetben, ha kiadtuk az adatainkat a csalóknak.

Elővigyázatosság. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy mindig nézzük meg milyen e-mail címről jött a banki vagy szolgáltatói értesítés! Abban az esetben, ha nem vagyunk benne biztosak, vagy gyanúsnak tűnik az e-mail cím, ellenőrizzük, korábban milyen elérhetőségről kerestek bennünket! A csalók élnek a pszichológiai manipuláció eszközeivel, sürgetik, stresszhelyzetet teremtenek, ezzel késztetik meggondolatlan cselekményre a sértetteket!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában