Bántalmazás

2023.02.15. 11:13

Részeg nagyapa törte rá az ajtót a nagymamára, az unokái is ott voltak

Ha a családon belüli erőszak kiskorút is érint, akkor a gyámhatóság veszi védelmébe a gyermekeket.

HEOL

Az elvált nagyszülők közötti erőszak alapozta meg a megelőző távoltartás elrendelését abban az ügyben, amelyikben az italozó nagyapa volt az, aki rendszeresen szidalmazta és bántalmazta elvált hitvesét az unokák előtt a közösen lakott családi házban, ahol egyszer még az ajtót is rátörte az előle menekülőkre. A veszélyeztetett kiskorúak védelembe vétele érdekében a főügyészség külön hatósági eljárást kezdeményezett - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Ilyen esetben az ügyészség – a családvédelmi jelzőrendszer egyik fontos szereplőjeként – minden esetben jelzéssel él az illetékes jegyző felé a helyben szükséges intézkedések megtétele érdekében. Emellett akkor, ha a családon belüli erőszak kiskorút is érint, hatósági eljárást kezdeményez a gyámhatóságnál a gyermek védelembe vétele iránt. Ezek mellett – a konkrét cselekmény jellegéhez igazodóan – sor kerülhet szabálysértési, vagy büntetőeljárás megindítására is az erőszakoskodóval szemben. A bíróság által elrendelt megelőző távoltartás szabályainak megszegése önmagában szabálysértés - ismertette a szakember.

Borítóképünk illusztráció, forrás Shutterstock.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában