Embercsempészet

2023.05.09. 10:55

Több év börtön vár az M3-ason elfogott embercsempészre

Soron kívül állt bíróság elé az ukrán állampolgár, aki illegálisan szállított külföldieket Németországba.

HEOL

Ide zsúfolódtak be az illegális határátlépők

Forrás: Heves Vármegyei Főügyészség

A Hatvani Járási Ügyészség a tettenérést követő nyomozás után soron kívül bíróság elé állította azt az ukrán állampolgárságú elkövetőt, akit eddig ismeretlen személyek korábban azzal bízták meg, hogy Magyarországra jogellenesen belépő külföldi állampolgárokat szállítson a szerb határ közeléből Szlovákián és Lengyelországon át Németországba. Erre az egyébként Varsóban lakó terhelt 1.500 dollárért vállalkozott. Mindezt dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

A szóvivő részletezte is az esetet. A férfi idén március 20-án érkezett Magyarországra azzal a céllal, hogy eleget tegyen a megbízásnak, melynek végrehajtásához itthon egy személygépkocsi is a rendelkezésére állt. Március 22-én hajnalban a szerb határ magyarországi szakaszán az embercsempész felvett a járművébe öt török, három kurd és egy szír állampolgárt, akik addig elbújva várakoztak egy közeli erdőben.

A beszállás után a terhelt a telefonjára ötven kilométerenként sms-ben kapott utasításoknak megfelelően kerülővel elindult külföldi úticéljuk, Frankfurt am Main felé - közölte dr. Konkoly Thege László. 

- Már az M3-as autópályán haladtak, amikor a reggeli órákban egy rendőrjárőr igazoltatta, majd ezt követően előállította őket. A gyanúsított röviddel később letartóztatásba került, míg utasait idegenrendészeti eljárás alá vonták. A szállító járművet tulajdonló cég tevékenységét és felelősségét külön eljárásban vizsgálják.

A Hatvani Járási Ügyészség az ukrán állampolgárt – mint bűnszervezeti elkövetőt – vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolta. A tárgyaláson a járásbíróság egyetértett ezzel a minősítéssel és ennek megfelelően mondta ki a vádlott bűnösségét. A bíróság – a törvényi középmérték alatt – 4 év börtönt szabott ki az elkövetővel szemben, emellett kiutasította őt Magyarország területéről. Az ítélet ellen a vádlott enyhítésért, az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, így az nem jogerős. A büntetés mértékét illetően a végső szót a törvényszék mondja majd ki.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában