Tanácsok

2023.08.26. 11:05

Így válassz sátorhelyet a szabadtéri fesztiválon! - Katasztrófavédők árulták el a titkot + videó

Bár rendszeresen ellenőrzik a kül-és beltéri rendezvények helyszíneit, bármikor előadódhat nem várt esemény. Most megtudtuk, mit kell tenni, ha viharba kerülünk egy szabadtéri koncerten, vagy hova állítsuk a sátrat, hogy ne legyen gond.

Heol.hu

Mérnöki megoldások is segítik a zárt térből menekülést veszély esetén

Forrás: Katasztrófavédelem Hivatalos/Youtube

A katasztrófavédelem nemcsak rendszeresen ellenőrzi a jogszabályban meghatározott létszámú szabadtéri, illetve építményekben megtartott rendezvények biztonságát, hanem a szervezőket segítve részt vesz a biztonsági intézkedések megtervezésében is - tájékoztatta portálunkat Nagy Csaba, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, aki tanácsokat is megosztott a heol.hu-val.

Amennyiben egy szabadtéri rendezvényen kedvezőtlenre fordul az időjárás, tűz üt ki vagy bármilyen baleset történik, akkor az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

  • A tömegben nyitott és csukott állapotban egyaránt balesetveszélyes lehet egy esernyő. Az eső önmagában nem jelent veszélyt, egy esőkabát is elegendő védelmet jelent.
  • A sátor sok esetben megfelelő menedék lehet, azonban figyelni kell arra, hogy ne olyan helyen legyen, ahol faágak eshetnek rá, vagy fák dőlhetnek ki. A sátor felállítási helyének megválasztásakor ügyeljünk arra is, hogy ne legyenek a közelben rögzítetlen vagy instabil tárgyak.
  • Baj esetén a menekülési útvonalakat követve hagyjuk el a helyszínt!
  • A mobiltelefonunk mindig legyen feltöltött állapotban és lehetőség szerint töltsünk le zseblámpa alkalmazást.
  • Mindig kövessük a hatóságok és a biztonsági személyzet utasításait!
  • Soha ne meneküljünk fa alá. Nemcsak a villámcsapástól kell tartani, hanem attól is, hogy a szélben nagyobb ágak törhetnek le.
  • Soha ne próbáljunk a helyszínről kiáramló tömeggel szembe haladni, ha szükséges, a tömeg szélén morzsolódjunk le vagy váljunk ki belőle!
  • Soha ne meneküljünk a színpad közelébe! Az erős szél esetén balesetveszélyes lehet a felépített technika.
  • Egy rendezvény váratlan kiürítése alatt ne a közösségi oldalaink színesítésére, hanem a helyszín biztonságos elhagyására koncentráljunk. Az élményeink, tapasztalataink megosztása ezután is ráér.
  • Ne akadályozzuk a tűzoltók, a mentők és a rendőrök szabad mozgását!

A katasztrófavédelem magyar és angol felirattal készített egy tájékoztató videófilmet, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a különböző rendezvényekre látogatók számára a menekülési útvonalat mutató jelzések, biztonsági jelölések, tűzvédelmi berendezések szerepére, továbbá egy esetleges tűzeset, vagy a rendezvény kiürítését eredményező eseménykor követendő magatartásra. A videókban megtekinthető néhány, a biztonságot szolgáló tűzvédelmi mérnöki megoldás is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában