Új helyen az ügyészség

2023.09.27. 14:10

Polt Péter is eljött Füzesabonyba, hogy dicséretet mondjon, majd átvágja az avatószalagot

Korszerűbb épületbe – a polgármesteri hivatal felújított földszinti részébe – költözött a járási ügyészség Füzesabonyban. Az avatóünnepségen dr. Polt Péter legfőbb ügyész külön is hangsúlyozta, hogy a háborús helyzet és egyéb okok miatt az ország nehezebb gazdasági helyzetében is sikerült megoldani a folyamatosan kiváló teljesítményt nyújtó járási ügyészség munkakörülményeinek jelentős javítását.

Sike Sándor

Balról: Dr. Polt Péter legfőbb ügyész és Dr. Zsidó Andrea megbízott járási vezető ügyész

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az avatóünnepségen dr. Kalmár Gyula megbízott Heves vármegyei főügyész köszöntötte a megjelenteket, majd rövid ünnepi műsort követően – személyes vonatkozásokat is megosztva a hallgatósággal, hiszen itt kezdett ügyészként – visszatekintett a Füzesabonyi Járási Ügyészség történetére, majd az elhelyezésük három évtizedes múltjára.

A vármegyei főügyész szavaiból kiderült: a városban, majd járási székhelyen – hétéves kihagyást követően – 1991-ben hozták létre ismét a helyi  ügyészséget. Az elhelyezést biztosító épületen belül idővel bővült ugyan a használható alapterületük,  de a körülmények összességükben nem adtak lehetőséget a komolyabb fejlesztésre. A  változtatást igénylő korszerű munkahelyi környezet megteremtése több mint harminc év elmúltával időszerűvé vált.  

Balról: Dr. Zsidó Andrea megbízott járási vezető ügyész, Dr. Polt Péter legfőbb ügyész, Dr. Kalmár Gyula megbízott főügyész
Balról: Dr. Zsidó Andrea megbízott járási vezető ügyész, Dr. Polt Péter legfőbb ügyész, Dr. Kalmár Gyula megbízott főügyész 
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A megbízott  főügyész kiemelte a szervezeti egység elismerésre méltó eredményeit, melyek  megtartása vagy meghaladása a korszerű körülmények között a jövőben is biztosítottnak  látszik. Dr. Zsidó Andrea megbízott járási vezető ügyész köszönetet mondott az új, magas színvonalú  elhelyezésért, a járási ügyészségen dolgozók szemszögéből is értékelve annak előnyeit.

Dr. Polt Péter ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt húsz évben az ügyészi  szervezetben folyamatosan zajlanak az infrastrukturális fejlesztések. Az ügyészség  kiemelt hangsúlyt fektet a XXI. század igényeinek és elvárásainak megfelelő korszerű  munkahelyek létrehozására, ami – a gazdasági nehézségek ellenére – a legtöbb  szervezeti egység mellett immár a Füzesabonyi Járási Ügyészségen is megvalósult.

A legfőbb ügyész külön is beszélt a kis létszámú ügyészség váderedményességi mutatóiról, ami az utóbbi öt évben szinte mindig 100 százalékosra sikerült. Két eset volt, amikor a bíróság másként döntött a bűnösségről, mint azt az ügyészség indítványozta. 

– Ha nem lenne matematikai képtelenség, akkor azt kívánnám, hogy legyen ez a mutató 120 százalékos, mivel azonban az, csak azt kívánhatom, tartsák tovább ezt az arányt – fogalmazott Polt Péter.

A legkisebb is lehet a legjobb
A Füzesabonyi Járási Ügyészség a legutóbbi időkben a vármegye legjobban teljesítő, a fiatalok számára talán a legjobb iskolát jelentő szervezeti egységévé vált. A főügyészség vezetése ezért a fennálló létszámhiányt tudatosan pótolta olyan más szervezeti egységhez felvett fogalmazókkal és kinevezett kezdő ügyészekkel, akiknek az indulását az itt nyert tapasztalatok nagyban segítették – tájékoztatta portálunkat dr. Konkoly-Thege-László A főügyészségi sajtószóvivő közölte azt is, hogy a változó ügyészségi összetétel mellett a vezető ügyészek tekintetében három évtizedre visszamenően viszonylagos állandóság mutatható ki.  A járási ügyészség jelenleg a vármegye legkisebb ügyforgalmú ügyészsége. Vádemelésre évente megközelítően 150 ügyben 160-200 terhelttel szemben kerül sor. A váderedményesség az utóbbi években gyakran volt 100 százalékos, vagy azt megközelítő.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában