Ítélet

2023.11.28. 16:50

Kábeleket loptak a Mátrai Erőmű bányájából

Ítéletet hozott a Mezőkövesdi Járásbíróság azon három vádlott ügyében, akik több alkalommal loptak színesfémet az MVM Mátra Energia Zrt. bükkábrányi bányájának területéről.

Tóth Balázs

A Miskolci Törvényszék közleménye szerint az ítéleti tényállás az, hogy a három vádlott (köztük egy mezőkeresztesi testvérpár) 2022 áprilisában és májusában összesen öt alkalommal hatoltak be az MVM Mátra Energia Zrt. bükkábrányi bányájának területére, ahol az üzemi berendezésekhez tartozó rézkábeleket elvágták, feldarabolták, majd azokat eltulajdonították. A vádlottak cselekményeik során összesen közel 25 millió forint értékben vettek magukhoz rézkábel-darabokat (körülbelül nyolcszáz méternyit), melyeket a lecsupaszítást követően színesfémként értékesítettek. Az eljárás során a bűncselekménnyel okozott kár csak csekély mértékben térült meg.

A bíróság ezen ügyben bírálta el az első rendű vádlott további két cselekményét, melyek során 2022 februárjában egy borsodi település külterületén található erdőkből jogellenesen fát vágott ki és vitt el, mindkét alkalommal 2-300 ezer forint kárt okozva.

A bíróság az első rendű vádlottal szemben 3 év 6 hónap, a másodrendű vádlottal szemben 3 év, a harmadrendű vádlottra vonatkozóan pedig 1 év 8 hónap időtartamú végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak részbeni beismerő vallomását, illetve csekély fokban a kár részbeni megtérültét. A büntetés kiszabása során súlyosító körülményként esett latba I. rendű vádlott tekintetében a bűnhalmazat, valamint mindhárom vádlottat érintően az előéletükben rejlő körülmények és a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottsága. Az ítélet nem jogerős.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: PixaBay)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában